Не всички птици се нуждаят от остро зрение, за да

...
Не всички птици се нуждаят от остро зрение, за да
Коментари Харесай

Защо птиците киви губят зрението си?

Не всички птици се нуждаят от остро зрение, с цел да оцелеят. Слепи, само че изцяло здрави птици киви са открити да живеят на независимост в дивата природа на нова Зеландия, оповестява изданието NewScientist.

Учените разкрили, че този така наречен "недъг " по никакъв метод не пречел на естественото им битие.

Ето за какво те допускат, че нелетящите, нощни птици могат да еволюират, губейки зрението си изцяло. Слепите киви наподобява са в положение да оцелеят също толкоз добре благодарение на другите си сетива като досег, подушване и слух, тъй че поддържането на положително зрение може да е загуба на непотребна сила, пишат откривателите в своето изследване, оповестено в BMC Biology.

Екипът разкрил слепите птици по време на изследователска работа на терен, по време на която изследвали 160 кафяви киви (Apteryx rowi), открити в гората Окарито на Южния остров на Нова Зеландия.

 "Открихме доста висока степен на слепота измежду тези птици ", споделя Алън Тенисън от Музея на Нова Зеландия Te Papa Tongarewa в Уелингтън. "Една трета от птиците, на които се натъкнахме имаха проблеми с очите ".

Но най-изненадани били учените, когато попаднали на три безусловно невиждащи птици. "Откриването на изцяло слепи птици в положително физическо положение бе смайващо ", споделя членът на екипа Кристофър Мърфи от Университета на Калифорния, Дейвис.

"Не са известни други птици, живеещи в свободни популации от слепи [индивиди] ", разяснява Тенисън. Но доста други животни, като къртици и обитаващи пещери риби, които са развили слепота.

Откритието може да помогне се да изясни по какъв начин някои типове губят зрителните си сетива, развой, наименуван регресивна еволюция.

"Зренинието не е от значително значение за оцеляването за всички животни "

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР