Не всеки ден вратите на самолетите се отварят спонтанно по

...
Не всеки ден вратите на самолетите се отварят спонтанно по
Коментари Харесай

Защо iPhone може да оцелее след падане от 5000 метра?

Не всеки ден вратите на самолетите се отварят непринудено по време на полет. Точно това се случи с Boeing 737 Max 9, който Alaska Airlines приземи спешно в Портланд, Орегон.

Чудесата не стопират до тук.

В обява в X потребителят Seanathan Bates документира по какъв начин е намерил iPhone край пътя, който се оказва благосъстоятелност на пасажер от полета на Alaska Airlines и наподобява е оживял при рухване от 5000 метра, като също така е " изцяло недокоснат ".

Както Бейтс прибавя по-късно, има някои нюанси в това какъв брой тъкмо крепко е било устройството, само че " дисплеят нямаше никакви повреди ".

Found an iPhone on the side of the road... Still in airplane mode with half a battery and open to a baggage claim for #AlaskaAirlines ASA1282 Survived a 16,000 foot drop perfectly in tact!

When I called it in, Zoe at @NTSB said it was the SECOND phone to be found. No door yet???? pic.twitter.com/CObMikpuFd
— Seanathan Bates (@SeanSafyre) January 7, 2024

В имейл до TechCrunch Националният съвет за сигурност на превоза на Съединени американски щати удостовери, че освен едно устройство, а " два мобилни телефона от полета " са били възобновени и предадени на авиолинията. Най-поразителната детайлност е, че " и двата телефона са изцяло функциониращи ".

Как е допустимо един смарт телефон да оцелее при такова солидно рухване, откакто в близост се разхождат хора с разрушени екрани от доста по-малки произшествия?

Много консуматори реагираха на обявата в X оживелия iPhone, като се oплакаха, че техните устройства са се счупили след рухване единствено от няколко метра.

Но до момента в който доста от нас са изумени, специалистите не са.

Това е комплициран проблем

Един от тези специалисти е Рет Алън, доцент по физика и блогър, който също по този начин поддържа канал в YouTube - Dot Physics. Ето първата част от неговото пояснение пред TechCrunch:

“Възможно е телефонът ви да се счупи, в случай че го изпуснете от 3 метра, само че не и от 1 000 метра. Защо? Защото ударите са комплицирани. Да предположим, че изпуснете телефона си от масата и той се приземи върху нещо твърдо. Тъй като твърдите неща не " поддават " по време на конфликта, ще има доста малко време на удара. Краткото време ще изисква по-голяма мощ, с цел да го спре. Именно тази по-голяма мощ може да накара телефона да се счупи.

Представете си, че изпускате телефона си от джоба и той се приземява върху дребна канара. Сега силата на въздействието ще бъде огромна, а площта на удара е доста дребна. Това значи, че налягането ще бъде огромно (налягане = мощ / площ). Това е друго от това телефонът да се приземи върху равна повърхнина с по-голяма повърхност на удара. ”

Тъй като iFixIt е прочут със своите управления за ремонт, основният изпълнителен шеф Кайл Уинс също знае едно-две неща за счупените устройства. Така че той освен не е сюрпризиран, че летящият iPhone се е отървал незасегнат, само че и знае, че това не е първият случай.

" Не бих споделил, че това е нещо необикновено. "

Уинс споделя същото като Алън във връзка с ударите. " Изглежда, че iPhone-ът се е приземил върху пръст, а не върху бетон, което сигурно е помогнало доста. " Но и двамата показват и различен фактор: крайната скорост.

Две сили, един телефон

" Крайната скорост на iPhone е по-ниска, в сравнение с си мислите. Съпротивлението на въздуха лимитира оптималната скорост, тъй че не е наложително той да се движи по-бързо, падайки от 5000 метра, в сравнение с от 500 ", споделя Уинс.

“Когато телефонът пада на по-голямо разстояние, върху него работят две сили. Гравитационната мощ дърпа надолу, а има и мощ на противодействие на въздуха, която го избутва нагоре. Това въздушно противодействие се усилва, когато смарт телефонът се движи по-бързо във въздуха. Така че в избран миг тези две сили (гравитацията и съпротивлението на въздуха) ще се уравновесят и той ще спре да усилва скоростта си - по този метод ще се движи с непрекъсната скорост ”, споделя Алън.

Изводът от това е, че откакто телефонът доближи крайната скорост, няма значение от каква височина е паднал.

Това ни връща към повода, заради която дисплеят от време на време се счупва след рухване, а от време на време не. Комбинацията от крайната скорост и повърхността, върху която се е приземил, дефинира дали телефонът ще се счупи, или не. Много повече от височината. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР