Не виждам причини инфлацията да се активизира рязко и централните

...
Не виждам причини инфлацията да се активизира рязко и централните
Коментари Харесай

Цветослав Цачев: Сътресения на имотния пазар се очакват през следващите месеци

Не виждам аргументи инфлацията да се засилва внезапно и централните банкери да подвигат лихвите. Те се задържат на много високи равнища. Това сподели основният капиталов съветник на " ЕЛАНА Трейдинг “ Цветослав Цачев в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Той разяснява, че данните от пазара на труда в Съединени американски щати са положителни от позиция на това, че заплащането за труд към този момент не пораства толкоз бързо. " Данните демонстрират и това, че в строителството няма съкращения на работна ръка към момента, т.е. този бранш продължава да се развива относително добре. Това се възприема добре от вложителите. Виждаме добра реакция на пазарите и на вложителите, тъй като данните от Съединени американски щати, които са по-скоро неприятни, в сравнение с положителни, водят до смяна на упованията за лихвената политика. Инвеститорите се настройват към това, че няма да има повече повишение на лихвите и в един миг идната година ще има понижаване на лихвите, което да бъде стимулиращо за стопанската система “, изясни специалистът. 

Очакванията му обаче са през идващите няколко месеца да се появят разтърсвания на имотния пазар, защото цените на парцелите падат фрапантно и наемите също стартират да се движат надолу.  

Цветослав Цачев означи, че от средата на август се следи повишаване на американския фондов пазар и възобновяване по отношение на записания спад през първата половина на годината. При еврото обаче повишаване не се следи. " Когато пазарът върви нагоре, когато се появява вкус към рискови активи и вложителите са склонни да чакат активизиране на растежа, да заплащат повече за акции, тогава и еврото върви нагоре. Това е връзката сред тези два пазара. Сега не видяхме при растежа на американския пазар това да се случва с еврото. Това съгласно мен демонстрира, че огромните играчи се концентрират преди всичко върху лихвената политика в Съединени американски щати с упованията, че към този момент няма да има кой знае каква смяна, само че най-много и предпазливостта към рисковите вложения, към това, че е по-добре да се паркират пари в доларови активи, да стоят на американски бумаги, ако стопанската система стартира да върви надолу. Ако влезе в рецесия, това ще докара до доста усилване на $. Смятам, че този сюжет стои на дневен ред през идващите няколко месеца. Поведението на вложителите във връзка с доларовите активи и валутния пазар не е нещо, което се трансформира в границите на седмици, и по-скоро демонстрира тази нерешителност “, разяснява основният капиталов съветник на " ЕЛАНА Трейдинг “.  

В Азия също се следят забавни трендове, уточни Цветослав Цачев. " Китайската валута се обезценява мощно, само че не свързвам това единствено с финансовите проблеми в Китай, а и с това, че китайската стопанска система има потребност от тази амортизация на валутата. В някаква степен тя е добре пристигнала за инфлацията на международните пазари. Обезценката на юана води до понижаване на цената на индустриалните китайски артикули, а това значи по-евтин импорт и от там – понижаване на инфлацията посредством компонентната на вносните промишлени артикули “, изясни той.  

Японската йена пък е валутата, която се обезценява най-силно измежду валутите на огромните страни през последните години, означи Цачев. " Разликата е сензитивна на годишна база. Причината е обвързвана освен със забавения стопански напредък, който има от десетилетия, а и с това, че инфлацията стартира да се повишава за пръв път от десетилетия, а в това време централната банка държи доходността в страната на доста ниски равнища. Това, което се случваше преди година и половина в Съединени американски щати, се случва и там, единствено че там смяната на лихвата не се чака да компенсира тази отрицателна рентабилност и това доста внезапно води до амортизация на валутата и евентуално ще докара до доста съществени финансови проблеми в бъдеще, в вероятност 3 до 5 години “, предвижда специалистът.  

Той разяснява още, че промишлеността в Европа и изключително в Германия се забавя мощно. Англия обаче съумява в някаква степен да се оправи много по-добре и главната причина за това е, че тя не разчита толкоз мощно за първични материали от Русия. Затова и английският паунд стои по-добре, добави Цветослав Цачев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР