Не виждам основания за касиране на вота, защото политическият резултат

...
Не виждам основания за касиране на вота, защото политическият резултат
Коментари Харесай

Цветозар Томов, ЦИК: Не виждам основания за касиране на вота, резултатът ще бъде същият

Не виждам учредения за анулиране на вота, тъй като политическият резултат от изборите няма да бъде друг, даже и тези неточности, които не бяха отстранени, бъдат отстранени. Това съобщи пред Цветозар Томов от ЦИК.

" Отклоненията от изборните резултати, които биха се получили, в случай че бъдат отстранени тези неточности, което няма по какъв начин да стане, без да се отворят чувалите, не биха били такива, че да изместят дори един мандат ", уточни той.

Не е невероятно да се отворят чувалите, само че е много последна мярка, която е физически невероятно да бъде осъществена за една седмица - законоустановения период, в който ЦИК би трябвало да разгласи резултатите. Писмото на коалиция ПП-ДБ още не е обсъждано от комисията, сподели Томов.

Причината за това сборът от машинните и хартиените гласове да не е прецизен, е че има неточности в секционните протоколи, които ЦИК няма право да в профил. По българското законодателство единственият годен избирателен документ, посредством който би трябвало да се преброят и обобщят изборните резултати, е секционният протокол. Разликата в числата не произтича от това, че не сме видели, а че има неточности, които не могат да бъдат отстранени.

Основният проблем е в смесеното гласоподаване и в случай че желаеме да осигуряваме на хората опция да гласоподават машинно и хартиено, би трябвало да се вършат профилирани секции за двата типа гласоподаване, счита Томов.

Това внезапно ще понижи грешките в протоколите, тъй като комисиите няма да бъдат претрупани и няма да им се постанова да съблюдават един много по-усложнен протокол. Ако протоколите са два, няма да има толкоз неточности.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР