Не трябваше да се отказваме от руския газ, смята социалистътБизнесът

...
Не трябваше да се отказваме от руския газ, смята социалистътБизнесът
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев: БСП ще настоява за таван на цените, нулево ДДС и необлагаем минимум

Не трябваше да се отхвърляме от съветския газ, счита социалистът

„ Бизнесът си задава въпроса за цената на газа, тъй като за него е значимо да има предвидимост и дълготрайни контракти. България за първи път ще навлезе на този пазар на полутечен газ. Все още има неизясненост по много детайли от образуването на крайната цена. Когато природният газ влезе в България, тогава ще е ясно и каква ще бъде крайната цена. “ Това съобщи заместник-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Драгомир Стойнев в ефира на Нова телевизия.

В предаването “Здравей, България “ той дефинира като позитивно, че дълготраен контракт ще бъде подписан с “Булгаргаз “, т.е. няма да има медиатори, само че към момента има няколко незнайни: „ Не очаквайте, че втечненият газ се складира някъде и чака някой покупател. Много страни от години са резервирали съответни количества. Друго нещо забавно е за периода от 20 години – това значи, че би трябвало да замразим така наречен “Зелена договорка “, изясни социалистът.

Драгомир Стойнев не приема обвиняванията на опозицията, че се работи отвън рамката на Европейския съюз и очерта обстановката, в която сме сложени: „ Има страни като нас, които отхвърлиха да заплащат в рубли и бяха осъдени. Очакванията бяха, че и други страни ще бъдат осъдени, само че това не се случва. Тогава равнопоставени ли сме всички страни в Европейски Съюз? Защо бяха прекратени диалозите с “Газпром “, няма такова решение на Министерски съвет? “, попита депутатът от левицата.

Стойнев изясни, че има неясноти и по повод от кое място ще бъде внасян втечненият газ: „ Той може да влезе през Гърция, което е напълно обикновено, допустимо е и през Турция. Но до този миг турската енергийна компания “Боташ “ към момента не е дала отговор на съглашението, което е изпратено от “Булгартрансгаз “, уточни той.

По думите на депутата от Българска социалистическа партия е проблем, че на европейско равнище към момента няма контракти за общи доставки и е право на българското държавно управление да търси опция да не изпаднем в рецесия. „ Отказахме се от съветски газ, което за мен беше неточност, трябваше да се водят договаряния, само че от време на време страстите надвиват “, сподели още Стойнев. Той добави, и че бизнесът желае предвидимост, която се реализира с дълготрайни контракти, а единствените такива подписани сега са с съветската страна.

„ Ние от Българска социалистическа партия молим за повече разговор в обединението, и с опозицията. В условия на война и рецесии би трябвало да стартираме да си приказваме. Особено в триъгълника на властта Народно заседание – държавно управление – Президентска институция не би трябвало да се упрекват един в различен и да се подлагат на критика, а да стартират да си приказват отвън медиите. Защото българският народ е в действителност обезпокоен и би трябвало да се изготвят съответни антикризисни политики “, безапелационен бе Драгомир Стойнев.

По думите му Българска социалистическа партия ще упорства за таван на цените, нулево Данък добавена стойност и необлагаем най-малко. Той уточни и част от антикризисните ограничения, които към този момент са признати в обединението: увеличение на прага на оборотна регистрация по Данък добавена стойност от 50 000 на 100 000, облагане на свръхпечалбите от продажба на електрическа енергия, понижаване на акцизите, нулеви акцизи за моторно гориво, понижаване на Данък добавена стойност за доставки на централно отопление, понижаване на Данък добавена стойност за доставки на природен газ. „ Тук са огромна част от предложенията на Българска социалистическа партия “, посочи социалистът. Той добави, че желаният от Българска социалистическа партия необлагаем най-малко ще подкрепи всички работещи хора.

Във връзка с парите за антикризисните ограничения Драгомир Стойнев разяснява: „ Пари за всички ограничения има, към 2 милиарда лева Главно ще дойдат от по-високата инфлация и ДДС-то, което всички ние плащаме, оттова ще дойдат най-големите пари. Вторите пари ще дойдат от асимилиране на средствата от Плана за възобновяване и резистентност. “

Стойнев напомни и нещо доста значимо – до момента българският бизнес е подпомаган с мярка, която я няма на никое място в Европа – 300 лв. на мегаватчас. „ Когато имаш толкоз огромна мярка, която я няма на никое място в Европа, обикновено е и бизнесът да поеме ангажимент и примерно да не усилва цените “, смято социалистът.

„ Българска социалистическа партия се държи най-адекватно в тази обстановка и моля и сътрудниците, и опозицията, да забравим политическото опълчване и в миг на рецесия и война всички дружно да мислим за държавния интерес “, заключи Драгомир Стойнев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР