Не, те не са плюшени играчки, макар че много приличат.

...
Не, те не са плюшени играчки, макар че много приличат.
Коментари Харесай

Видове болонки и тяхната характеристика

Не, те не са плюшени играчки, въпреки че доста наподобяват. Болонките са дребни, сладки, пухкави кученца, на които никой не може да устои. Името на породата несъмнено съмнително ви припомня на соса за спагети „ болонезе “ и това е по този начин, тъй като и двете произлизат от италианската област Болоня.

Болонките са дребни на растеж, като нормално доближават до 30 см. и сред 7-10 кг. тегло. И, в случай че си мислите, че те са любимци на хората неотдавна, грубо се лъжете – болонките са били известни в кралските дворове на Испания, Франция и други още през 16 век.

Познати са няколко разнообразни типа болонки:

Бишон фризе

Това е една от най-популярните разновидности. Френските болонки са интелигентни, дребни и доста сладки. Черните им нослета и очи изпъкват на фона на снежнобялата им четина. Опашките им са пухкави и извити над гърба. Средният им растеж доближава сред 23 и 28 см., а тежестта им – едвам 3-6 кг.

 Видове болонки и тяхната характерност

По темперамент те са доста енергични и жизнерадостни, и доста обичат фамилиите си. Всъщност, толкоз са привързани към стопаните си, че съвсем не могат да стоят сами. Френските болонки нямат срещу другите домашни любимци и отлично се схващат с тях. Активността им ще бъде съобразена с вашата, само че въпреки всичко е хубаво да ги извеждате на открито най-малко за половин час дневно.

Малтийска болонка

Представителите на тази порода са едни от най-аристократичните кучета. Отличават се с чисто бяла четина, дълга до земята, която на досег е като кашмир. И тук на фона на бялата четина се открояват черни очи. Въпреки внушителния си външен тип, размерът им не е толкоз впечатляващ – мъжките доближават растеж до 25 см., а тежестта – едвам 1, 8-2, 7 кг.

По темперамент малтийската болонка не е изключително аристократична. Често лае и съвсем по всичко. Затова е хубаво е да го обучите от ранна възраст.

По отношение на интензивността, малтийската болонка ще се нуждае едвам от 30 минути разходка дневно, само че надали ще има нещо срещу, в случай че прекарвате повече време в игри.

Хаванска болонка

 Малтийска болонка

И този тип не е изключително наедрял, само че пък за сметка на това има мускулесто тяло, което е по-издължено, в сравнение с би трябвало поради растежа. Възрастните екземпляри доближават 23-28 см. и тегло 3-6 кг.

Хаванската болонка е гъста и мека, копринена на досег. Отличава се и с пухкава опашка, извита над гърба. Козината може да е в няколко цвята.

Този тип болонки са доста витални и отзивчиви, и елементарно се привързват. Те обичат еднообразно деца и възрастни, само че пък за сметка на това не обича да стои единствено. Хаванската болонка е доста игрива и ученолюбива. Тя се нуждае е най-малко половин час дневно разходка и игри.

Това бяха типове болонки и техните характерности. Дано сме ви били потребни!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР