Не търсим реваншизъм. Опитваме да намерим по-подходящи хора, които да

...
Не търсим реваншизъм. Опитваме да намерим по-подходящи хора, които да
Коментари Харесай

Премиерът: Не търсим реваншизъм, а хора, които да работят в интерес на обществото

" Не търсим реваншизъм. Опитваме да намерим по-подходящи хора, които да работят в полза на страната и на обществото. Критиките идват от някогашните ръководещи и са целенасочени, с цел да покажат избран вид говорене за активността на служебния кабинет. В самото начало загатнах, че нашите критерии ще бъдат професионализъм и бистрота. Поддържаме директен контакт с обществото и осведомяваме за всяка една от стъпките, които вършим. Професионализмът на хората от държавната администрация е критерият за тяхното оставане на позиция ", съобщи служебният министър председател Стефан Янев в студиото на предаването " Денят ON AIR " по телевизия Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че постоянно е допустимо да чакаме още рокади в институциите.

Избори 2021, корпоративен избор и пазаруване на гласове

" Честните и транспарантни избори за пръв път ги подсигурява Избирателният кодекс. За пръв път ще имаме всеобщо гласоподаване с машинен избор. Гарантирането на честния избор касае публични феномени, за които би трябвало да се подхващат ограничения за тяхното попречване. Купуването на гласове, корпоративният избор - те са избран вид замяна на вота на гласоподавателите. Партиите са носители на този вид придвижване в посока замяна на вота на гласоподавателите ", счита служебният министър председател.

Стефан Янев увери, че с напъните на изпълнителната власт и съдействието на правосъдната система към този момент се взимат нужните ограничения за попречване.

" На всеки жител би трябвало да е ясно, че в случай че се поддаде на напън или продаде гласа си, спечелвайки 100 лв. сега, той ще загуби може би 10 000 в идващите 4 година ", настоя министър председателят.

По думите му ЦИК е изправена пред алтернативата дали да допусне секциите, за които има подозрение, че не са с действителни гласоподаватели. Той удостовери, че машините за гласоподаване към този момент са пристигнали в някои от страните зад граница. Сред тях е и Турция, а министър председателят Янев не счита, че там ще се гласоподава единствено с бюлетини, каквито изказвания се популяризират.

" До момента ЦИК се оправя и имам усещане, че ще се оправи. Винаги е допустимо да има бойкот. До момента е имало мощно отвращение този избор да се организира с машини. Кой има интерес да приказва за бойкот? Логиката сочи, че са тези хора, които се занимават с корпоративен и платен избор ", акцентира служебният министър председател.

Изборен туризъм - хиляди македонци ще гласоподават у нас под строй?

" Министър Рашков ще работи в границите на закона. Това, което е огласил, е информация, която той е решил, че може да показа с обществото, с цел да не бъдат сюрпризирани българските жители, когато видят непознати хора да влизат в тяхната изборна секция ", съобщи още Янев и добави, че управляващите се координират и работят по подобен вид сигнали.

" Всичко зависи от това доколко обществото толерира това събитие. Ако хората осъзнаят, че техният глас би трябвало да бъдат чут - ще създадат вероятното да бъде спрян изборният туризъм. Страхът стартира да изчезва, хората подвигат взор. Усещат, че тяхното отношение към партиите и страната може да бъде друго, те могат да бъдат водещи. Само посредством гласоподаване нашите съграждани могат да се надяват на смяна ", счита служебният министър председател.

Нов скок в цените на услугите за бита

" Тези цени регулярно се трансформират в една или друга посока. За страдание, в множеството случаи цените вървят нагоре. Цената на тока за бита се образува от доста фактори, които регистрират и пазарните условия, положението на нашата енергетика. Нашата енергетика, бидейки на общия европейски пазар, не може да не се преценява с борсовите цени на електричеството. Неочакваното е в детайлите - с какъв брой ", разяснява тематиката гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Премиерът е на мнение, че " Мариците " са проблем, който в последните 15 години не се взема решение - съзнателно или несъзнателно. За цялата ни енергийна система би трябвало да бъде направена дълготрайна тактика, уверен е той. Трябва да сме наясно по какъв начин желаеме да се получи този енергиен микс и да намерим предвидимост за бизнеса. А в подтекста на " зелената договорка " вероятностите за " Мариците " не били положителни.

" Трябва да сменим горивото. Ако от въглища преминем на газ, ще можем да запазим мощности. Трябва да се вземе решение до каква степен търпи развиване нуклеарната енергетика. Доколко би трябвало да разчитаме на възобновимите източници. Техният коефициент на потребно деяние не е толкоз добър ", регистрира Янев.

Какво се случва с АЕЦ " Белене "?

" Той е доказателство, че в този бранш не е имало устойчива държавна политика. Държавните органи са правили придвижвания напред и обратно, объркали са българското общество и евентуални непознати вложители. Вложени са пари за ново съоръжение, би трябвало да извървим и останалата част от пътеката. Надявам се да не потънат пари на данъкоплатците. Харченето им би трябвало да става отчетно и пред очите на всички ", означи служебният министър председател.

Раздадени милиарди без публични поръчки

" Може би не разбираме добре размера на това, което се е случило. Ако си представим, че с тези пари биха могли да бъдат издигнати 100 учебни заведения или да бъдат изцяло оборудвани 10 лечебни заведения, евентуално тази картина би била по-разпознаваема от елементарния човек. Във всички сфери виждаме, че законодателството е било създавано или променяно в услуга на ползи, които са разнообразни от ползите на обществото. Като длъжностен кабинет имаме задачата да намерим тези нужни промени, да ги заложим като законопроекти пред новото Народно заседание и в спор да се реши кои може да преминат в закони ", изясни Янев.

Актуализацията на бюджета

" Цифрите са елементи, по-важна е тактиката за какво желаеме избрани политики да бъдат продължени или не посредством финансирането. Пандемията нанесе вреди освен на наши близки, само че и на цялото общество. Много области бяха в нарушен статус на действие - опазване на здравето, обучение, бизнес... Валидно е за всички браншове на бизнеса. Държавата се крепи на бизнеса, би трябвало да му осигуряваме условия да работи ", безапелационен е той.

Планът за възобновяване и резистентност

" До края на идната седмица ще бъде подготвен като философия и рамка. Диалогът е натоварен. Планът ще бъде показан на обществено разискване. Не бива доста да го бавим този проект. През есента най-рано ще можем да получим пари от Европа - октомври-ноември. Идването на парите не значи, че нещо незабавно ще стартира да се случва ", разяснява тематиката Стефан Янев.

Ваксинационният развой

" Все още имунизациите са в период на валидност. Притеснен съм, че българският народ всеобщо не се имунизира, само че това е персонално предпочитание на всеки. Една от аргументите да има негативизъм към имунизацията се дължи на хаоса на ръководство на здравната рецесия през предходната година. Направи доста хора последователи на тайните теории. Получаваме тези ваксини въз основата на тристранно съглашение сред Европейска комисия, производителя и страната. Преговорите не са лесни и лишават много време. Имаме такова желание (да дарим ваксини на други страни - бел. ред.), с подготвеност бихме го създали, само че към момента нямаме решение. Има задоволително ваксини, ще идват още до края на годината. Това е най-хубавата отбрана, по-добра не е измислена ", съобщи министър председателят.

Според него политическата връзка стартира да се обърква и се получава нов модел, който към момента няма име.

" Лидерството идва от разбирането на желанията на хората. Комуникацията сред жителя и страната е сбъркана, не е добра. Много хора одобряват страната като нещо далечно и загадъчно. Точно тук е водачеството - да се изясни на хората, че те са страната и тя зависи от техните дейности ", настоя Янев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР