„Не става дума за трима души, а за три по

...
„Не става дума за трима души, а за три по
Коментари Харесай

Един от арестуваните лекари в Босилеград: Измират тези, които нямат пари

„ Не става дума за трима души, а за три по три хиляди, живеещи в Босилеград. Тези хора постепенно понижават и измират. Трябва да се случи нещо неприятно, с цел да се обърне внимание на тези 9 хиляди души. Ужасих се от това, което видях. Това население е оставено без профилирана лекарска помощ. Така е от десетилетия, хората се избавят, както могат. Някои отиват в лечебни заведения в Ниш или в България. Тези, които нямат средства измират “, разяснява на конференция един от задържаните медици в Босилеград Валентин Янев, общопрактикуващ доктор в Първа градска болница в София.

„ С това държание сръбските лекари навредиха на българските жители, само че и на себе си. Много се изписа, нашето посещаване на 10-ти ноември беше сме единствено мотив, а те пишеха сюжета, подпалиха си чергата. А ние отидохме да работим без пари. Тук сме, с цел да стане дума за тях. Трябваше ли да заставам в Министерството на здравеопазването в Белград, с цел да дам една консултация ли “, запита доктор Янев.

„ Мислихме, че ще поработим за ден, само че срещнахме една добре проведена акция сред общината и службите на реда, чакаха ни 40-50 служителя на реда. На мен ми беше декларирано, че законите са били изменени от 1 година и това, което вършим е нерегламентирано. Но, в случай че бяхме нерегламентирани, щяхме да сме арестувани към момента, а ние не сме. Трябва неотложно да се наемат нови лекари и България да обезпечи безплатно инсталация за нашите сънародници. Ние сами не можем да се преборим с Република Сърбия “, добави още общопрактикуващият доктор в Първа градска болница - София.

„ Получихме укор, че сме провели прегледите в Културно-информационният център и поради това Сърбия е направила проблем. Често сме имали проблем на границата, само че арестуването на лекарите преля чашата. Положението на българското малцинство в Сърбия би трябвало да се промени. Само тази година бяха записани 35 възпитаници за първи клас, популацията ни умира. Българите в западните околности имат статут на национално малцинство, което аргументира правото на българското общество да желае естествени неща “, добави Иван Николов - ръководител на Културно-информационния център на българите в Босилеград.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР