Не сме в момент, в който ще наложим санкции на

...
Не сме в момент, в който ще наложим санкции на
Коментари Харесай

Ердоган: Имаме специални отношения с Русия, а подходът на Запада към Москва не е балансиран

" Не сме в миг, в който ще наложим наказания на Русия, както направи Западът. Ние не сме обвързани със глобите на Запада ", сподели Ердоган. " Ние сме мощна страна и имаме позитивни връзки с Русия ".

" Русия и Турция се нуждаят една от друга във всяка допустима област ", добави той.

Ердоган е очевидният любимец в турската президентска конкуренция, която се насочва към втори тур на 28 май. Той и главният му противник Кемал Кълъчдароглу се разминават по редица външнополитически въпроси, в това число дипломацията със Запада и Русия.

Кълъчдароглу даде обещание да поправи дългогодишната напрегната дипломация със Запада.

Той също по този начин съобщи, че няма да се стреми да подражава на личностно обусловените връзки на Ердоган с Путин, а вместо това ще пренастрои връзките на Анкара с Москва, с цел да бъдат " държавно обусловени ".

Но в дните преди първия тур на президентската конкуренция на 14 май Кълъчдароглу изостри тона си по отношение на Кремъл, обвинявайки го в интервенция в изборите в Турция и заплашвайки да скапе връзките сред двете страни.

" Скъпи съветски другари, вие стоите зад монтажите, конспирациите, надълбоко подправеното наличие и записите, които бяха разкрити в тази страна през вчерашния ден ", съобщи той в Twitter. " Ако желаете продължение на нашето другарство след 15 май, махнете ръцете си от турската страна ", написа Кълъчдароглу.

За разлика от него Ердоган задълбочава връзките си с Путин - и счита, че Западът би трябвало да последва образеца му. " Западът не води доста уравновесен метод. Нужен е уравновесен метод към страна като Русия, който би бил доста по-удачен " ", сподели той пред Си Ен Ен.

Той упрекна противника си, че се пробва да " откъсне " Турция от Русия.

Откакто Русия стартира нашествието си в Украйна през февруари 2022 година, турският президент се трансформира в основен фактор, заемащ основна роля в балансирането сред двете страни, необятно известно като " проукраински неутралитет ".

Той оказа помощ за сключването на основно съглашение, известно като самодейността " Черноморски зърнен кулоар ", което отключи милиони тонове пшеница, попаднали в плен на съветската инвазия в Украйна, предотвратявайки международна продоволствена рецесия. В сряда съглашението беше удължено с още два месеца, един ден преди да изтече срокът му на деяние, напомня Си Ен Ен.

" Това стана допустимо с помощта на специфичните ни връзки с президента Путин ", сподели Ердоган, визирайки договорката за зърното.

Руско-турската търговия възлиза на 62 милиарда $ годишно. По-рано тази година Путин анулира заплащанията на Турция за газ към Русия в ход, за който се смяташе, че оказва помощ за усилване на възможностите на Ердоган на изборите.

Ердоган също по този начин оказа помощ да се обезпечи замяна на военнопленници сред Украйна и Русия, като също така одобри някои освободени украински военнопленници в Турция и даде на Киев оръжия. Въпреки това околните му връзки с Путин изнервят западните му съдружници.

В изявлението Ердоган се спря на друга основна точка в напрежението сред Турция и Запада - присъединението на Швеция към НАТО. Турция - втората по величина войска в НАТО - блокира участието на Стокхолм в алианса, обвинявайки го, че укрива бойци от неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК).

" Докато Швеция продължава да разрешава на разклоненията на терористичните групировки в Турция да се разхождат свободно в Швеция, по улиците на Стокхолм, ние не можем да гледаме благосклонно на участието на Швеция в НАТО ", съобщи Ердоган.

" В момента не сме подготвени за Швеция ", добави той. " Защото една страна от НАТО би трябвало да има твърда позиция, когато става въпрос за битка с тероризма ".

Швеция отхвърля многократните претенции на Турция да екстрадира лица, които Анкара дефинира като терористи, с аргумента, че въпросът може да бъде решен единствено от шведските съдилища.

Ердоган също по този начин разкритикува президента на Съединени американски щати Джо Байдън за това, че в акцията си за Белия дом през 2020 година го е нарекъл " автократ ". " Дали един деспот в миналото би се присъединил във втори тур на изборите? ", попита Ердоган.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР