Не сме против купуването на тези самолети, а сме против

...
Не сме против купуването на тези самолети, а сме против
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП си спретнаха сблъсък в ефира за сделката за F-16

Не сме срещу пазаруването на тези самолети, а сме срещу метода, по който се прави. От 2,2 милиарда лв., които ще дадем за нови самолети, какъв брой ще влагат американците назад в България? Това съобщи пред БТВ депутатът от Българска социалистическа партия Николай Цонков, зам.-председател на комисията по защита.

Не било ясно също какъв брой ще ни коства построяването на инфраструктурата, която е нужна за новите самолети. Цонков подсети, че сумата по договорката надвишава рамката, която дефинира Народното събрание за пазаруването на нови изтребители. "Не е спазено и решението да се заплаща на вноски, а ще би трябвало да се изплати вкупом ".

„ Винаги е значимо индустриалното съдействие по един план, тъй като това дава самун на доста хора в България. В контракта за индустриално съдействие, който през вчерашния ден беше гледан в Министерския съвет, а през днешния ден ще гледаме в комисията по защита, има шест позиции, по които България ще работи – по поддръжката, създаване на инфраструктура”, отговори депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев, също зам.-председател на комисията по защита.

Той изясни и за какво се постанова да платим цялата сума по договорката вкупом – България за първи път търгува толкоз крупно със Съединени американски щати и те желаят да потвърдим, че сме правилни.

Тошев не даде явен отговор на въпроса какъв брой ще ни коства построяването на инфраструктурата за новите изтребители. Уточни, че това не визира бюджета за тази и идващите няколко години, тъй като първите два самолета ще дойдат през 2023 година

„ Управляващите се провалиха в договарянията. Ние сме благонадежден сътрудник на НАТО, само че все пак не постигнахме добра цена “, акцентира представителя от Българска социалистическа партия. Колегата му от ГЕРБ, добави, че в случай че Българска социалистическа партия е трябвало да подписват договорката, тя нямало да се случи.

Припомняме, че кабинетът утвърди договорите по договорката за американските изтребители F-16 и ги изпрати за ратификация в Народното събрание. Вчера парламентарната комисия по защита поддържа законопроекта за ратификация. „ За” гласоподаваха 13 души, „ против” бяха 8. Предлаганите контракти бяха аргументирани от представителите на институциите и подкрепени от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация, а против тях се оповестиха от Българска социалистическа партия и „ Воля”, като и „ Атака”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР