Не следя какво говори госпожа Манолова. И в интернет пространството,

...
Не следя какво говори госпожа Манолова. И в интернет пространството,
Коментари Харесай

Деница Сачева: Не следя какво говори Мая Манолова. Троловете ги изключвам

Не проследявам какво приказва госпожа Манолова. И в интернет пространството, и в действителността изключвам троловете, тъй като мисля, че е контрапродуктивно. Безработицата не може да се укрива. Тя е на страницата на Агенцията по заетостта. Показва се всеки месец.
Това съобщи пред bTV общественият министър Деница Сачева.

“Абсурдно е да се приказва, че безработицата се укрива. В момента в България има 272 хиляди безработни. Безработните поради рецесията с COVID-19 са 72 000 души. Най-голямата централизация сега е във Варна и Бургас, на хора от сферата на туризма”, отсече Сачева.

По думите й 130 млн. лв. към този момент са платени по мярката " 60 на 40 " за към 150 000 действителни работни места, които са непокътнати. " Новият дизайн на мярката допуска първо известно уголемение на секторите. Включени са и някои действия от бранш опазване на здравето, в образованието. Дава се опция работодателите, които аплайват, да не се платили своите налози и осигуровки за 2020 година, само че би трябвало да са платили всичко към 2019 година и да са заявили дължимото ", означи Сачева.

" Ще има опция особено за бранш хотелиерство, ресторантьорство и туризъм, ще се опитаме да компенсираме сезонния туризъм до степента, до която е допустимо. Настоящите усъвършенствания на мярката и разширенията на секторите общо ще ни дадат опция да запазим към 300 000 работни места до 30 септември и това би ни коствало към 500 млн. лв. ", разясни Деница Сачева.

От през днешния ден влиза в действие и близо 7% нарастване на пенсиите в страната. Става дума за скок от 6.7%. Минималната пенсия за напреднала възраст и застрахователен стаж става 250 лв., това ще коства към 440 млн. лв. за бюджета и ще засегне 2 млн. и 90 хиляди пенсионери.

Пенсията за хората с 90% трайни неработоспособност и увреждане става 287 лв., обществената пенсия ще бъде 250 лева, уточни още министърът.

" Таванът на пенсията остава 1200 лева Около 25 000 души взимат тавана на пенсията, за тях сега не можем да предложим нарастване ", изясни Деница Сачева.

" През есента ще предложим промени в Кодекса за обществено обезпечаване. Вероятно ще отворим прозорец до 3 месеца, в които хората ще могат да реалокират своите партиди от частните фондове към Национален осигурителен институт ", посочи тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР