Не се знае колко ще продължи сагата с похитения български

...
Не се знае колко ще продължи сагата с похитения български
Коментари Харесай

О.з. капитан първи ранг Васил Данов за похитения български кораб: Преговорите могат да продължат месеци и ще бъдат тежки

Не се знае какъв брой ще продължи сагата с похитения български транспортен съд „ Руен ", на чийто ръб има 18 души екипаж, измежду които и 8 българи. Винаги в такива обстановки има риск. Това сподели капитан първи сан Васил Данов в предаването „ Тази неделя " по бТВ.

По думите му може да става дума за сомалийски пирати, само че тъй като не са предявили какво желаят, не може да се каже сигурно.

Индийски боен транспортен съд е засякъл сигнала за злополучие, подаден от нашия транспортен съд. Изпратен е аероплан на Индийските военноморски книги, който е облетял кораба, видял е накъде отива и е подал данни за него. „ В момента силите за сигурност на Европейски Съюз в този регион са изпратили испанската фрегата „ Виктория " и като дойде, ще се вземе решение. Ще се водят договаряния. Българското външно министерство е подхванало ограничения, сезирани са европейските сили, нашите институции от Европейски Съюз и НАТО и ще бъде подхваната интернационална интервенция. Там има английски и американски бойни кораби ", изясни о.з. капитан първи сан Данов.

Преговорите ще се водят от корабособственика или компанията оператор. Те могат да продължат месеци и ще бъдат тежки, добави той.

Кап. Данов изясни, че акваторията, в която се е случило похищението, е рискова. Някои частни компании даже наемат охранители на плавателните си съдове, с цел да избегнат проблеми.

„ Това е в прорез интернационалното морско право, само че избавя екипажи. Гражданските кораби нямат право да имат оръжие или екипажите да бъдат въоръжени. Става дума за 5-ма охранители с автомати, които като покажат на доближилите кораба пирати, че имат оръжие, те се отхвърлят от това да се качват на палубата ", изясни кап. Данов.

бТВ, „ Тази неделя "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР