Най-ниските температури през месец май у нас ще са между

...
Най-ниските температури през месец май у нас ще са между
Коментари Харесай

Времето през май: От 3 до 33 градуса

Най-ниските температури през месец май у нас ще са сред 3 и 8 градуса, а най-високите - сред 28 и 33 градуса. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за месеца.  

Тази година през май се чака междинната месечна температура да бъде към и над нормата,която в по-голямата част от страната е сред 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - 15-16 градуса, в планините - от 2-5 градуса по високите елементи над 2000 метра, до 12-14 градуса в по-ниските.

В по-голямата част от страната приблизително месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата.

Месечната норма на преваляванията е сред 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма е сред 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските и припланинските региони - от 70 до 140 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на месец май

температурите ще бъдат близки до нормалните. Относително по-топло ще бъде при започване на десетдневието, а релативно по-хладно - през втората половина на интервала. Ще бъде неустойчиво, през множеството дни с нараснала възможност за превалявания, съпроводени с гръмотевици, основно в следобедните часове, изначало на повече места в Западна и Централна България, а към 6-7 май - и в Източна. В обособени дни явленията ще са по-интензивни.

Въздушната маса още веднъж ще бъде неустойчива, с нараснала възможност за краткотрайни превалявания и гръмотевици, на повече места в Южна и Източна България. Повече слънчеви часове ще има заран. Впоследствие до края на десетдневието вероятността за превалявания понижава, а температурите ще се покачат.

наклонността е преваляванията да са малко, а температурите последователно да се покачват и да са по-високи от нормалните.  Към края на месеца по-голяма е вероятността за по-неустойчива атмосфера и изменчиво време, с превалявания.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР