Не се разболявайте в Гърция! Идиличните острови са препълнени с

...
Не се разболявайте в Гърция! Идиличните острови са препълнени с
Коментари Харесай

Не се разболявайте в Гърция, няма кой да ви помогне

Не се разболявайте в Гърция! Идиличните острови са претъпкани с туристи, само че здравната им система се пропуква. Този апел насочва американското политическо издание „ Политико “, като дава образци със смъртни случаи, които са можели да бъдат предотвратени.

Смъртта на бременна тийнейджърка и нероденото ѝ дете са единствено два от минимум деветте евентуално предотвратими смъртни случая в Гърция това лято заради хроничния дефицит на коли за спешна помощ и медицински личен състав, още преди страната да бъде обхваната от вилнеещите горски пожари.

Някои островни лечебни заведения нямат непрекъснати общопрактикуващи лекари, като разчитат напълно на цикъл от краткосрочни заместващи чиновници от континенталната част на страната, примамвани от по-високите заплати. Службите за спешна помощ са в още по-лошо положение. На доста от островите в Цикладите и Додеканезите едвам една кола за спешна помощ е разполагаем 24 часа в денонощието. Този проблем не е присъщ единствено за островите. В Атина работят към 50 коли за спешна помощ, вместо нужните 85-90, показва изданието.

„ Трябва да преработим услугата за спешна помощ радикално, защото има големи пропуски в цялата страна “, разяснява Гиоргос Матиопулос, президент на гръцката работа за незабавна помощ (EKAV).

По-голямата част от здравните центрове на дребните острови в Егейско море се
борят за оцеляване,
заради ограничавания брой лекари, които дават чести наряди.

Но даже когато страната взема решение да наеме повече хора, опитите са несполучливи, защото личният състав отхвърля да се реалокира на островите, където разноските за живот стават непоносими в туристическия сезон. Това в допълнение натоварва EKAV.

„ Изпратихме няколко незабавни екипи от вътрешността на страната на островите, с цел да покрием потребностите на сезона. Заради това сътрудниците ни са принудени да съкратят летните си отпуски, само че това явно са единствено краткотрайни решения “, споделя още Матиопулос.

През юни 63-годишна жена на остров Кос умира в задната част на пикап, до момента в който я трансферират в локалната болница, откакто припада, а единствената кола за спешна помощ на острова е заета с различен незабавен случай.

11 души би трябвало да работят с 1 кола за спешна помощ 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Дни след този случай 19-годишна жена, бременна в осмия месец, умира в атинско предградие, до момента в който чака повече от пет часа кола за спешна помощ, макар че е направила към 20 позвънявания до „ Бърза помощ “. Нероденото ѝ дете също умира.

Оттогава стават известни най-малко още шест случая на хора, умряли в страната заради липса на здравна помощ.

На остров Лесбос 78-годишна жена губи схващане, до момента в който плува. Парамедиците пристигнали два часа по-късно на мястото на случая, единствено с цел да открият, че сърцето ѝ е спряло.

В отговор на възходящите рецензии след тези евентуално
предотвратими смъртни случаи
държавното управление изпрати пожарникари, военнослужещи и водачи, с цел да подкрепи дефицита на медицински личен състав в туристическите региони.

EKAV и лекарите стачкуват против това решение, наричайки го „ аматьорско търсене на бързи решения “. Те настояват, че изпращането на необразован личен състав в незабавни обстановки може да се окаже рисково за пациентите, които се нуждаят от незабавна помощ на мястото на случая.

Гръцкият парламент одобри поправката за незабавно изпращане на пожарникари и боен личен състав на 27 юли, до момента в който пожарникарите се бореха със мощните горски пожари в цяла Гърция.

Правителството твърди, че този ход не е дълготраен и не е стабилно решение на казуса с дефицита на медицински личен състав, а цели да избави човешки животи по време на дейния туристически сезон.

Консервативният министър-председател Кириакос Мицотакис беше избран отново на 25 юни, като даде обещание
да реформира предпочитано националната здравна система.
Той даде обещание да наеме към 10 000 здравни служащи, в това число 800 водачи на коли за спешна помощ и 250 парамедици на мотоциклети.

Но съгласно Конфедерацията на чиновниците в държавните лечебни заведения (POEDYN) това наемане единствено замества неотдавна пенсионираните чиновници и не е задоволително за възстановяване на качеството на грижите. POEDYN твърди, че през последните две години и половина към 10 000 чиновници в опазването на здравето са напуснали обществения бранш, а през 2023 година се чака да изоставен още 5 000.

Опозиционните партии остро подлагат на критика държавното управление за това, че е оставило държавните лечебни заведения в по-лошо положение, в сравнение с преди пандемията, като настояват, че главната цел е да се приватизират здравните услуги – нещо, което държавното управление отхвърля.

Проблемът обаче е по-сложен от неналичието на финансиране – малко лекари или чиновници на спешна помощ желаят да работят на островите.

Единствените двама общопрактикуващи лекари в болничното заведение в Кос подадоха оставка през 2021 година Сега болничното заведение разчита на краткотраен личен състав, до момента в който се опита да ги размени, само че до момента никой не е кандидатствал. Такъв е казусът и с педиатъра и рентгенолога.

Това е проблем, който тормози доста селски региони в Европа – от отдалечените села във Франция до северните елементи на Швеция.

В края на юни
единственият кардиолог
в болничното заведение в Кос стачкува в двора на болничното заведение, като издигна афиш с надпис:

„ Достигнах лимита на опциите си, нуждая се от помощ. “ Той е работил 28 дни без спиране като единствен доктор в кардиологичната клиника на острова от май.

Прегарянето е другата съществена причина, която се показва в възходящия лист с оставки на лекари по островите. Федерацията на асоциациите на болничните лекари (OENGE) съобщи, че това „ към този момент прераства в колапс на доста лечебни заведения в района, а също и на болнични отделения в по-големите градове “.

„ Такива неща са неприемливи в един цивилизован свят, в една европейска страна, в една туристическа дестинация “, съобщи кметът на Кос Теодосис Никитарас. „ Необходими са непрекъснати назначения и дълготрайни решения “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР