Не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност у

...
Не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност у
Коментари Харесай

ИАЛ: Не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност |

Не се ползват ваксини с изминал период на валидност у нас. Има такива, които са бракувани и ще бъдат унищожени. Това сподели на брифинг пред Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) шефът ѝ Богдан Кирилов.

Той напомни, че Европейската комисия е разгледала документите на " Пфайзер " за удължение на периода на валидност на ваксината от 6 на 9 месеца и е дала утвърждението си през септември. Решението обгръща всички ваксини на " Пфайзер/Бионтех ", създадени след юни 2021 година

Кирилов още един път акцентира, че имунизациите, които се ползват сега, са със период на валидност, маркиран и в късата характерност на препаратите.

Той изясни разминаването сред периода, маркиран на опаковката и действителния период на валидност с невъзможността партидите да се преопаковат, защото се съхраняват при характерни условия. Информацията за годността на количествата е предоставена на здравните управляващи, медицинските експерти и РЗИ-тата от производителя.

Директорът на ИАЛ напомни, че през май 2021 срокът на предпазване на имунизацията на " Пфайзер/Бионтех " при температура от 2 до 8 градуса, беше продължен от 5 дни до 30 дни, а предходната седмица е била обновена и късата характерност на имунизацията на " Янсен ", като съхранението от 2 до 8 градуса се трансформира от 3 месеца на 4,5 месеца.

Липсата на ваксини от " Астра Зенека " Кирилов изясни със занижения интерес към тях. Близо 1,7 млн. са приложените дози на " Пфайзер/Бионтех ", 480 хил. на " Астра Зенека ", 320 000 на " Модерна " и над 240 000 на еднодозовата ваксина на " Янсен ". Има задоволителни количества от всички типове ваксини, увери Кирилов. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР