Не се повдига темата за издигането на образованието в стратегически

...
Не се повдига темата за издигането на образованието в стратегически
Коментари Харесай

Радев: Темата за издигането на образованието не е национален приоритет

„ Не се повдига тематиката за издигането на образованието в стратегически народен приоритет “, съобщи президентът Румен Радев по време на Кръгла маса „ Образованието–ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество “, която се организира през днешния ден в София. Той уточни:

„ Всеки ден слушаме за Шенген, еврозоната, Организацията за икономическо съдействие и развиване /ОИСР/, инфлацията, приходите, нуждата от вложения и висококвалифицирана работна ръка. Но в областта на публичния и политически спор не се разпростира тематиката за главния притежател на просперитета на нацията – децата и младежите на България. “

По думите на президента още веднъж сме в предизборна акция и тя още веднъж ни кара да погледнем с интерес и да се замислим за стратегическите цели на България . Според него от тази водеща национална цел зависи реализирането на всички останали цели.

„ Образованието е ключът към триумфа на всеки обособен човек, към разгръщането на неговия гений и капацитет, към един по-добър живот “ , добави Радев. Държавният глава съобщи, че бъдещето на образованието е допълнително еластичност, новаторски модели и автономност .

„ Това са прогресивните модели, които са налагани в Европа. Държавите, които реализираха огромен триумф и прогрес, залагат точно на тази автономност “, изясни Румен Радев. Тази автономност би трябвало да бъде прилагана и насърчавана в природоматематическите науки, в тясно профилираното професионално обучение , сподели президентът. Той добави, че би трябвало да бъде извършен спор дали в българския език и литература, география и история страната ще бъде честен и нравствен вектор за развиването на младото потомство. Според него без обучение не може бъде говорено високотехнологични производства и високо добавена стойност.

„ Не може софтуерният напредък да бъде трансфорат в стопански напредък, а оттова в по-висок стандарт и качество на живот. Не може да приказваме за модерна сигурност без обучение. Ако желаеме страната да се развива сполучливо в един все по-динамичен и оспорван свят, би трябвало да бъде заложено на мощно обучение, на по-голям дял на образованието в държавния бюджет, на нови прогресивни способи, водещи към устойчиви познания и умения, които да приготвят младежите за провокациите на бъдещето “ , сподели Румен Радев. Той е безапелационен:

„ Образованието е водещ детайл от нещо доста по-важно и всеобхватно – духовното развиване на младежите. Преди да бъдат положителни инженери, IT експерти, лекари, следователи, сполучливи жители на света – би трябвало да бъдат почтени и пълноценни жители на България. Качеството на живот няма да имат този принос за развиването ни като страна, в случай че не успеем да предадем на идните генерации историческата памет, полезности и нашата благородност. “

Президентът уточни, че тук идва въпросът дали страната ни ще бъде съответна на сериозните провокации на бъдещето със сегашните образователни стратегии и учебниците по български език и литература, история и география.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР