Не считам, че е резонно и лоялно да се индексират

...
Не считам, че е резонно и лоялно да се индексират
Коментари Харесай

Шефът на КЗП: Не е резонно телекоми да индексират договори, сключени в края на 2023 г.

Не смятам, че е резонно и лоялно да се индексират контракти, подписани през последното тримесечие на 2023 година, тъй като по-силната страна е търговецът. През този интервал търговците са можели да видят каква е инфлацията и да дефинират тренда на пазарните цени, тъй че да бъдат съобразени с нарастването.

Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Стоил Алипиев пред Българска национална телевизия по отношение на оповестеното индексиране на цените на договорите на мобилните оператори.

Днес Комисия за защита на конкуренцията се събира на разширено намерено съвещание по отношение на индексирането на цените на услугите на мобилните оператори.

Алипиев напомни, че индексацията на договорите с телекомите се случва за трети път и към този момент стартира да става към този момент малко по-силно изразен проблем от това, което беше по-рано.

" Аз диря трайно решение и с цел да може да го намерим това решение в комисията, желая да чуя всички експертни отзиви, които в границите на една година бяха тиражирани и по медии и всевъзможни други канали за връзка, с цел да мога да изготвя един стимулиран отчет, който да внеса в комисията да се гласоподава и да се откри трайно и стабилно решение на въпроса, обвързван с индексацията ", сподели още ръководителят на КЗП.

По думите му има правни причини, които пазят потребителите, само че има и правни причини в интерес на търговците.

Алипиев изясни, че клаузата за индексация е заложена авансово, потребителят е бил известен и се е съгласил.

" Въпросът е дали вярно се ползва тази уговорка, дали е приложена към този момент за трета поредна година и дали има начини ", съобщи той.

Шефът на КЗП добави, че е издал заповеди против трите мобилни оператора за възбрана за погрешно използване на клаузата за индексация - тази, която беше приложена през 2023 година

По думите му обаче размерът на глобата към един търговец е безусловно непропорционална към груповата вреда, която нанася.

" Когато има стотици милиони или милиарди оборот, санкциониран за нелоялна комерсиална процедура в размер на до 50 000 лева няма възпиращ резултат. Нелоялните търговски практики са наложени както в неправилното индексиране м.г., по този начин и за всевъзможен различен тип нелоялно държание на търговците като продажба на услуги, без да са поискани, събиране на такси за услуги, които не са доставени ", уточни ръководителят на КЗП.

Алипиев се закани да съди сътрудниците си, които " тиражират погрешни изказвания " в медиите. Според него несъгласията в КЗП нямат място в общественото пространство на сходни несъгласия. " Не се съгласявам с претекстовете за поисканата оставка, също така не е нужно да депозирам оставка, с цел да бъда освободен ", изясни той във връзка поисканата му оставка от министъра на стопанската система Богдан Богданов.

Междувременно изпълнителният шеф на Асоциация " Активни консуматори " Богомил Николов разяснява проблема с индексирането на цените от мобилните оператори пред БНР, като съгласно него секторът се радва на голям комфорт – " и законодателен, и регулаторен, какъвто и да желаете ".

" В последните десетина години виждаме огромно уедряване. Мобилните оператори се разрастват, завземайки и кабелните малките екрани, и интернет доставчиците. Оставени в подобен законодателен и регулаторен комфорт, те стават още по-силни и могат да си разрешат да гълтам съперниците си, а това е най-лошата вест за всички нас ", сподели той.  

Николов уточни, че най-после на пазара ще останат " единствено трите кита ", които от ден на ден замязват на олигархични структури.

Директорът на " Активни консуматори " напомни, че трите мобилни оператори са били глобени 68 пъти за нелоялни практики пред последните три години, само че по думите му " такива наказания са една смешка ". Според него глобите би трябвало да са " съответни и възпиращи ".

Богомил Николов разяснява още, че не е нужно да има картел, с цел да може малцина съперници на един пазар да вършат едно и също.

Според него в незабавен порядък би трябвало да се прегледа законодателната рамка, като се стартира от санкциите. По думите му, в случай че те са обвързани с оборота на мобилния оператор, ще има по-голяма правдивост.

Изпълнителният шеф на асоциацията добави, че би трябвало да се прегледа статута на обязаност, в който всички сме сложени – след приключването на двете години на контракта посредством юридически хитрини сме заставени още веднъж да подпишем, тъй като другояче цената става двойна.

" България е единствената в Европейски Съюз и една от доста дребното в цяла Европа страни, в които няма виртуални мобилни оператори – такива, които наемат потенциала на съществуващите мрежи. Те биха нараснали конкуренцията, уточни той ", разяснява Николов.

В момента нито един от трите оператора не желае да има конкуренция, счита той.

" Належащи са законодателни промени, които първо да върнат малко правдивост в тези връзки, в които потребителите са крепостници, и второ – да подтикват конкуренцията, с цел да имаме четвърти, пети, шести оператор. Към момента би трябвало да си изразим гнева ", съобщи изпълнителният шеф на " Активни консуматори ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР