Не са рядкост случаите, когато паралелно с изпълнението на задълженията

...
Не са рядкост случаите, когато паралелно с изпълнението на задълженията
Коментари Харесай

Уведомяване на работодател при сключване на граждански договор


Не са необичайност случаите, когато редом с осъществяването на отговорностите ни по трудов контракт, получаваме предложения за спомагателна работа под формата на цивилен контракт.

Повечето хора изпитват терзание при получаването на сходни оферти, тъй като смятат, че работодателят им няма да разреши да работят и на друго място.

Следва ли обаче работодателите да се месят в сходни обстановки и би трябвало ли да бъдат уведомявани при подписване на цивилен контракт с техен служащ или чиновник, отговор дава доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право.

Работникът или служителят може да подписва трудови контракти и с други работодатели за осъществяване на работа отвън откритото за него работно време по главното трудово правно отношение (външно съвместителство), в случай че не е уговорена възбрана в самостоятелния му трудов контракт по главното му трудово правно отношение заради отбрана на комерсиална загадка и/или попречване на спор на ползи.

В случай че такава възбрана не е регламентирана в самостоятелния трудов контракт, то не е належащо да уведомявате главния си шеф, само че наложително следва да декларирате това събитие пред работодателя си по втория трудов контракт, както и да декларирате осигурителните приходи, върху които се дължат осигурителните вноски.

 istock istock
Забраната за полагане на спомагателен труд при различен шеф може да се уговаря единствено заради отбрана на комерсиална загадка и/или попречване на спор на ползи . Това единствено по себе си подсигурява правото на труд на служащите и чиновниците, в това число при различен шеф, като в същото време с това регистрира нуждата от отбрана на комерсиалните ползи на работодателя и/или попречване на спор на ползи , които следва да се заобикалят, когато служащият или служителят работи при повече от един шеф.

В закона са планувани и случаи, при които се з абранява полагането на спомагателен труд от служащи или чиновници, които работят при характерни условия и рисковете за живота и здравето им не могат да бъдат отстранени или понижени, без значение от подхванатите ограничения - за работа при същите или други характерни условия . Същото важи и за тези длъжности и специалности, които са избрани категорично в закон или в акт на Министерския съвет.

 istock istock
Всичко изброено до този миг се отнася единствено и само в случаите, когато взаимоотношенията сред страните са уредени чрез трудов контракт, по смисъла на Кодекса на труда.

Как стоят обаче нещата при сключването на гражданските контракти, когато в същото време сме назначени и на трудов контракт?

При гражданския контракт изпълнителят самичък провежда трудовата си активност и реализира дължимия в контракта резултат, без значение дали е привързан с други цивилен или трудови контракти . Гражданският контракт не се записва в Национална агенция за приходите. Страните могат свободно да дефинират наличието на контракта, доколкото то не опонира на нормите на закона и на положителните нрави.

Понеже в Кодекса на труда на никое място не е упоменато условие към служащите и чиновниците да желаят позволение от работодателя или да го уведомяват за подписване на обособени цивилен контракти, то може да се твърди, че работещите по трудов контракт нямат този ангажимент и работодателите не следва да изискват сходна информация.

Справка:

Чл. 111, член 112 от Кодекса на труда

член 9 на ЗЗД
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР