Не са много хората у нас, които вярват, че страната

...
Не са много хората у нас, които вярват, че страната
Коментари Харесай

Близо 30% от българите не вярват, че сме били готови за председател на ЕС


Не са доста хората у нас, които имат вяра, че страната ни е била подготвена да поеме председателството на Съвета на Европейски Съюз. Едва 37% от обществото изрича такава убеденост. Паралелно с това обаче 28 на 100 считат, че не сме задоволително готови за тази задача. Това демонстрира социологическо изследване на Изследователски център " Тренд ", извършено измежду 1003-ма пълнолетни български жители. Анкетата е по поръчка на вестник " 24 часа " и е осъществена под формата на директно полустандартизирано изявление " лице в лице ".

Според резултатите 85% от българите знаят, че България ръководи Съвета на Европейския съюз от 1 януари 2018 година Само 13 на 100 пък не са били наясно с този факт, а 2% не са дали отговор на този въпрос.

В същото време малко над три четвърти (76%) са на мнение, че българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е значимо за страната ни. На противоположното мнение са 9%. Доста повече от тях – 15 на 100 от интервюираните, не могат да преценяват.

На въпроса за подготвеността на България за семейството обаче, публичното мнение напълно не е по този начин изрично. 37% са на мнение, че страната ни е готова за председателството, до момента в който 28% са на противоположното мнение. Отново почти 1/3 от обществото не може да реши дали европредседателството е значимо или не за България.

В демографските разбивки прави усещане, че последователите на ГЕРБ и на Българска социалистическа партия мощно се разграничават в позицията си дали България е готова или не е за председателството на Съвета на Европейски Съюз. Над три четвърти от симпатизантите на ГЕРБ считат, че България е готова, до момента в който измежду алените последователите господства мнението, че не сме готови.

Очакванията за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз са по-скоро оптимистични. 43% от всички български жители са на мнение, че то ще бъде сполучливо, до момента в който 18% считат тъкмо противоположното. Тук още веднъж се виждат съществени отлики сред електоратите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия, като напълно разумно последователите на ГЕРБ са най-големите оптимисти за триумфа на българското европредседателство, до момента в който симпатизантите на социалистите са надалеч по-резервирани, макар че и при тях превес имат по-скоро оценките, че председателството ще бъде сполучливо. Доста сериозен дял от обществото обаче се затруднява да даде отговор на този въпрос – 41%.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР