Не разбирам от какво се притесняват общините. Не виждам кое

...
Не разбирам от какво се притесняват общините. Не виждам кое
Коментари Харесай

Премиерът: Не виждам от какво се притесняват общините. Да дойдат при нас

" Не запознат съм какво се тормозят общините. Не виждам кое е заплашителното и страшното. Ако са си харчили транспарантно, да дойдат при нас. Още нито една община не е пристигнала с директни претенции. "

Така министър председателят Кирил Петков отговори на депутата от Движение за права и свободи Джейхан Ибрямов, който в границите на днешния парламентарен блиц надзор попита по какъв начин и по кое време ще бъдат подкрепени общините и обществените заведения, които се оплакват, че не могат да заделят средства с цел да заплащат сметките си за ток. А подтекстът бе вчерашната поръчката на премиера, че преди да получат помощ държавната финансова ревизия ще ги ревизира по какъв начин са харчили бюджетите си.

Същата поръчка министър председателят даде и през днешния ден от трибуната, като на няколко пъти уточни, че недоумява за какво в случай че една община счита, че изрядно и транспарантно е управлявала финансите си, не отива в Министерския съвет да изиска спомагателна помощ, а би се тормозила от инспекция на АДФИ. И отново употребява изнесените от " Спаси София " данни за една поръчка за улично осветяване в София.

" Общини към този момент получават помощи (250 лева н мегаватчас), тук става въпрос за спомагателни. Министерският съвет реши да направи работна група, която да изиска какви средства им трябват, само че когато видяхме образеца с лампите от Столична община (СО) и по едно и също време с това получихме предпочитание за още финансова помощ, се стреснахме. Дали имат в действителност потребност. Трябва да сме сигурни, че както в Следствен отдел към окръжна прокуратура нямаме четири пъти повече разноски - една лампа от едната страна на улицата да излиза 5757 лева, а от другата - 1587 лева

Държавата няма пари взимаме тези пари от данъкоплатците и ги преразпределяме. когато някой ги харчи като Следствен отдел към окръжна прокуратура ние сме доста обезпокоени ", уточни Петков.

На този отговор депутатът от Движение за права и свободи реагира, че не може да се хвърлят обвинявания и да се вършат " констатации " по фейсбук изявления, визирайки тази на " Спаси София " и представителят на организацията в Следствен отдел към окръжна прокуратура - общинският консултант Борис Бонев. А Христо Гаджев (ГЕРБ) посъветва премиера да прочете сегашен материал във в. " Капитал ", в който изнесените от гражданската организация данни били оборени.

На помощ се притече Драгомир Стойнев (БСП), с цел да попита чака ли се отплата за обществените домове. Въпросът бе към вицепремиера и финансов министър Асен Василев, който повтори това за 250-те лв. на мегаватчас - за януари и за февруари. И скастри някогашните ръководещи:

" Превърнали сме шефовете на учебните заведения и общините в търговци на сила - поради либерализацията на пазара. Ако на някоя община не й стигат парите, да пристигна и да каже ".

След което анонсира концепцията за централизирано закупуване на сила благодарение на страната.

" Това, уважаеми сътрудници от ГЕРБ, в случай че бяхте създали преди две години, нямаше да има проблем нито с тока на общинте, нито с тока на учебните заведения, нито с тока на детските градини и даже с тока на Столична община ", уточни той.

И добави, че в проектобюджетът, който следва Народното събрание да прегледа, е планувано с 15% повече прехвърляния към общините и с 30% повече за финансови разноски.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР