Не пускайте децата в храстите, защото там има много кърлежи,

...
Не пускайте децата в храстите, защото там има много кърлежи,
Коментари Харесай

Тодор Кантарджиев: Не пускайте децата в храстите, открихме 90 нимфи на кърлежи на главата на едно дете

Не пускайте децата в храстите, тъй като там има доста кърлежи, поучава някогашният шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев, съобщи „ Телеграф “.

„ Навикът на майките при раззеленяване да пускат децата си в храстите е доста нездравословен. Така от главата на едно дете бяха свалени повече от 90 нимфи на кърлежи. Опасно също е и щъкането на малчуганите не по алеите, а в тревните площи. Където има гъста, неокосена растителност, изключително бръшляни, там имат доста кърлежи. Влажно ли е, има ли кърлежи, не би трябвало да се върви по тревата. Децата и възрастните постоянно би трябвало да се преглеждат, откакто са били измежду природата. Ако се види кърлеж, той се маха “, споделя още експертът.

Зараза

Възрастните кърлежи предават най-вече лаймска болест. Ларвите и нимфите им също могат да заразяват, само че в по-малък %. В някои паркове кърлежите са инфектирани над 20%, а в други – под 20%. Ако човек е ухапан в парк, където над 20% от паразитите са носители на инфекции, със свалянето му би трябвало да се вземе антибиотик. Възрастните би трябвало да одобряват две таблетки доксициклин, а на децата се дава макролиден антибиотик. Те се одобряват еднократно. Това понижава повече от 10 пъти вероятността от предаването на лаймска болест и марсилска тресчица, както и две други инфекции, излъчени от кърлежи – ерлихиоза и анаплазмоза.

Температури

Първите кръвосмучещи паразити в нашата страна се появят при сренодневни температури над 5 градуса, което значи, че към този момент щъкат в парковете. В идващите седмици у нас ще се появи и типът кърлежи, който придвижва лаймската болест. Преди няколко години най-вече инфектирани хора имаше в Парка на свободата в София към кортовете. В Южния парк паразитите са носители на зараза в по-ниска степен.

Властите би трябвало да вземат ограничения и против комарите. Общините би трябвало да го създадат в този момент, с цел да се обработят водоемите, където се развиват крилатите нашественици, с цел да имаме сензитивно по-малко комари през лятото. „ За страдание нашите общини и политици не го желаят това, тъй като търсят резултата на хеликоптери и напръскване по време на лятото, когато облаци комари потеглят от храсталаците към блатата и реките. Тогава пръскането е доста нискоефективно. Ако желаят да свършат нещо за здравето на българския народ, би трябвало да го създадат в този момент. Сега би трябвало да бъде осъществена по този начин наречената лаврицидна обработка на водоемите против комарите “, безапелационен е професорът.

Сега потвърдени случаи в нашата страна на западнонилска тресчица няма. „ Това, което ме плаши, е, че има регистрирани случаи, в това число с десетки умрели, в Северна Гърция, където доста българи почиват. Също по този начин има десетки случаи в Сърбия с десетина умрели. Заболели има и в Румъния. Самият факт, че у нас няма открити случаи, значи, че те не се търсят и не се вземат ограничения “, счита професорът.

Мозък

За заболяването се схваща, когато човек попадне в болница с инфектиране на мозъка. Характерно за вирусните инфекции, които се придвижват от комари и засягат мозъка, е, че 80% от хората не схващат. Вирусът се развъжда, а те основават антитела и изобщо не схващат, че са ухапани. 20% от инфектираните се усещат без сили, имат температура и болки по мускулите и ставите, До 1% от инфектираните обаче разпростират тежката клинична картина със засягане на мозъка. Западнонилската тресчица се предава от комари, които са постоянно сещани у нас. Инфекциите чикунгуня и денга пък се придвижват от тигровите комари, които се срещат по-рядко в България.

Пролетните вируси изместват грипа

Пролетните вируси към този момент се появяват и последователно ще изместват грипа. Вече стартират да се усилват случаите на по този начин наречения парагрип 3. Този вид вирус предизвиква доста по-лека зараза от класическия грип. Той визира белия дроб единствено при към 2% от случаите. Така на 100 заболели деца единствено две могат да развият продължителна кашлица и да имат засягане на белия дроб, като се стигне до бронхиолит. Не са доста леки тези усложения, само че са доста по-редки, в сравнение с грипът, споделя още експертът.

Инкубационният интервал на парагрипа е към 4 дни. Той се демонстрира основно с кашлица, гърлобол и хрема. „ Педиатрите го знаят, да го знаят и майките. Има ли гърло с кашлица, нормално става въпрос за вирусна зараза, в случай че е детето го боли гърлото и има висока температура, нормално е бактериална зараза и би трябвало антибиотик “, изясни професорът.

Стрептококите даже без признаци да се лекуват

Дори здравото носителство на Streptococcus pyogenes, причинителя на скарлатината и ангината, би трябвало да се лекува с нескончаем курс антибиотик. Той би трябвало да се приема 10 дни, сподели професор Кантарджиев.

През пролетта ще продължи да се популяризира скарлатина. Случаите от началото на годината са по-малко от същия интервал на предходната година. „ Все още не виждам предпочитание в здравните управляващи да обяснят и да изискват от лекарите верния метод за диагностика на заболяването – това са бързи проби за стрептококи и най-много – вярното лекуване с пеницилинови антибиотици и цефалоспорини, първа и по изключение втора генерация. Другите мощни цефалоспорини – трета и четвърта генерация, не се предлагат при стрептококови инфекции, тъй като са доста по-слабо ефикасни от старите антибиотици.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР