Не проблясва надежда за подобряване на отношенията между Запада и

...
Не проблясва надежда за подобряване на отношенията между Запада и
Коментари Харесай

Медия: Не проблясва надежда за подобряване на отношенията между Запада и Русия

Не проблясва вяра за възстановяване на връзките сред Запада и Русия, установи "Комерсант ".

Под заглавие "Контурите на едно мрачно бъдеще " вестникът разяснява резултатите от тазгодишната Мюнхенска конференция по сигурността, посочила съгласно него по какъв начин Западът счита да гради отсега нататък връзките си с Москва. Русия постоянно бе споменавана на форума, само че основно като опасност за единството и демокрацията в Европейски Съюз, отбелязва той. "Форумът в Мюнхен изглеждаше като равносметка на най-тревожното може би петилетие в най-новата история на връзките сред Москва и груповия Запад - написа "Комерсант ". - В баварската столица всяка от страните говореше за опълчването посвоему и от своя позиция. "

Думите на делегатите от Европейски Съюз, Съединени американски щати и НАТО обрисуваха триптих, на който Русия бе изобразена в три лица - подбудител на спокойствието, извършител на интернационалното право, опасност за европейското единение и демокрацията, написа изданието. Обобщавайки изказвания на оратори от западни страни и алианси, всекидневникът изяснява тактиката им по отношение на Русия: подготвеност за отпор на опасността от Изток и в същото време - напън върху нейния източник, Москва.

Германският канцлер Ангела Меркел да вземем за пример загатна за съдействие с Москва единствено в подтекста на "Северен поток-2 ", показва "Комерсант ", само че незабавно прибавя, че тя дала обещание на присъствалия в залата украински президент Петро Порошенко тръбопроводът да не заплаши енергийната сигурност на Украйна.

Вестникът дефинира като много миролюбиво словото, произнесено в Мюнхен от съветския външен министър Сергей Лавров. След като назова обстановката в Европа и "като цяло в Евроатлантика " извънредно напрегната, Лавров означи, че освен това състояние е напълно навременно "да разгледаме концепцията за създаване на общоевропейски дом, колкото и необичайно да звучи това в сегашната обстановка ", съобщи той.

Според Лавров всички негови диалози в Мюнхен са били градивни, "дори от страна на политически дейци, които в други моменти, говорейки в Европарламента или другаде, много твърдо се изричат за Русия ". И всички негови събеседници са уверявали, че желаят нормализиране на връзките. Думите на Лавров прочее въобще не се връзваха с това, което западните политици приказват за Русия след двустранните си срещи с съветски сътрудници при закрити порти, когато се озоват на обществено място и пред камери, добавя "Комерсант ".

Вестник "Известия " обръща внимание на коментара за мюнхенския конгрес на немското сп. "Шпигел ". Независимо че първите лица на Съединени американски щати приказват за "американско водачество ", Съединени американски щати в действителност отстъпват позициите си на Русия и на Китай, написа "Шпигел ". Списанието подлага на критика словото, произнесено в Мюнхен от американския вицепрезидент Майк Пенс, който съобщи, че през ръководството на президента Доналд Тръмп Съединени американски щати са станали "по-силни отвсякога ", трансформирайки се още веднъж в "лидер на свободния свят ". Според "Шпигел " обаче Пенс е описал един "необикновен паралелен свят ", който се разминава с действителността. "Америка не е водач, тя предава позициите си ", написа списанието и установи, че "преднина печелят " Русия, Китай и даже Иран. Германските публицисти означават, че трансатлантическото съдействие претърпява рецесия - най-дълбоката до момента. Според тях представителите на европейските страни са слушали речта на Пенс "с каменни лица ", с отвращение "да извършват заповедите " на Вашингтон, прибавя "Известия ".

Мюнхенската конференция за сигурност значително обясни ситуацията към Сирия. От изказванията на Лавров следва, че Москва и нейните сътрудници в Астанинския развой - Иран и Турция, приготвят военна интервенция в Идлиб. Възможно е Съединени американски щати и техните съдружни съдружници сами да основат буферна зона в Сирия, с цел да управляват и отсега нататък териториите на изток от Ефрат, написа "Независимая газета ". Това естествено е нелегално и не дава отговор на ползите на Дамаск и сътрудниците му. Но американски политици - вицепрезидентът на Съединени американски щати Майкъл Пенс и сенаторът републиканец Линдзи Греъм, не изключиха сходно развиване, написа вестникът.

"Независимая газета " отбелязва, че в коридорите на Мюнхенската конференция Сергей Лавров изрази подозрение, че проектите на Съединени американски щати за основаване на буферна зона в Северна Сирия ще оказват помощ за споразумяване на обстановката и удостовери желанието на Москва и нейните сътрудници да довършат разгрома на терористите в Идлиб. По този мотив вестникът напомня и изказването на президента на Турция Реджеп Ердоган за вероятни руско-турско-ирански интервенции против джихадистите в зоната за деескалация в Северна Сирия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР