Не отваряйте вратите, опасно е. Навън има разярена тълпа. С

...
Не отваряйте вратите, опасно е. Навън има разярена тълпа. С
Коментари Харесай

Те мразят евреите: какво се случи в Дагестан

" Не отваряйте вратите, рисково е. Навън има разярена навалица. " С тези думи капитанът на руски самолет обръща към пасажерите, откакто машината е кацнала на летището в Махачкала. До нея се намира различен аероплан, който преди малко е дошъл от Израел.

Събитията, които се разиграват на открито, са плашещи: десетки гневни мъже тичат с крясъци по пистата сред самолетите. Изглеждат доста нападателни и изцяло безконтролни. Един от тях съумява да се покатери върху крилото на машината от Тел Авив, други се пробват да обхванат в самолета през заключените порти. Говори се, че гневната навалица е търсела евреи или хора с израелски паспорт.

Преди това няколко хиляди мъже щурмуваха летището на Махачкала - на път към пистата чупеха прозорци, разбиваха порти и викаха " Аллах е популярен! ". Кадрите с насилието обиколиха обществените мрежи, а управляващите, очевидно изненадани и изцяло неподготвени за подобен случай, съумяха да овладеят положениетго чак няколко часа по-късно. Задържани са 60 души, 20 са ранените, двама от които тежко. Масовата демонстрация на антисемитизъм шокира света, а държавното разследване на Дагестан стартира следствие.

Призив за митинги в обществените медии

Олег Орлов от правозащитната организация " Мемориал "  признава пред Дъждовни води, че от съвсем месец в Кавказ се ускоряват антисемитските настроения - от началото на настоящия спор сред Израел и Хамас. Въпреки това никой не е очаквал омразата да доближи такива мащаби, в това число ръководещите в дагестанската столица Махачкала. Орлов счита, че огромна роля играят провокативни изявления в Телеграм, включително апели за щурмуване на летището. Особено това важи за канала " Утрото на Дагестан ".

Хиляди щурмуваха летището в Махачкала в съветската република Дагестан и скандираха антисемитски лозунги Снимка: AP/picture alliance

Макар оттам да настояват, че не са антисемити, каналът е цялостен с антисемитски наличия и други провокационни материали. Чудно е по какъв начин въобще съществува той, като знаем какъв брой строго в Русия биват контролирани медиите и какъв брой бързо и елементарно те могат да бъдат блокирани при потребност, споделя Орлов. Той счита, че тайните служби не са желали да се стига до такива изстъпления - просто обстановката евентуално е излязла отвън надзор.

Това приказва за уязвимост на съветската страна, обобщи специалистът от " Мемориал ". Русия става все по-тоталитарна, само че в същото време страната наподобява слаба - управляващите бяха сюрпризирани тъкмо както и по време на метежа на Пригожин през юни.

Шефът на Кремъл Путин пък реши да употребява вълненията в Дагестан за отправянето на упреци към Запада. Събитията в Махачкала били въодушевени не на последно място от " западните секрети служби ", съобщи той. Доказателства за някакво чуждо присъединяване в събитията обаче не бяха показани. Съединени американски щати отхвърлиха упреците.

Чувство на беззащитност

Според Саида Сирашудинова от дагестанския проучвателен център " Кавказ. Свят. Развитие " митингът, съпроводен с толкоз огромна експанзия, може да се изясни с цялостната обстановка в самостоятелната република Дагестан. Пред Дъждовни води тя приказва за " насъбраното възприятие на беззащитност ", което се дължи на персонални и обществени проблеми, както и на общата безперспективност. " Естествено ситуацията на палестинците, което не се усъвършенства, въздейства на хората ", показва тя.

Въпреки това Сирашудинова счита, че виновни за изблика на принуждение са най-много обществените медии, отправили зов към мюсюлманските поданици на Дагестан и призовали към митинги. Те несъмнено са повлияли на част от популацията: " Тази експанзия е рискова, извънредно рискова. Тя е направлявана от радикални мюсюлмани, които относително неотдавна живеят в Дагестан ", прецизира тя.

В този подтекст бе значимо, че религиозното управление на републиката зае публична позиция срещу митингите. Но от ден на ден хора са подготвени да упражняват принуждение, уверява Сирашудинова: " Този изблик на отрицателна сила стана вероятен, защото няма вентил за гнева на хората ", споделя тя.

Сирашудинова отбелязва и различен факт: през последните пет до седем години антисемитските настроения съзнателно се подклаждат извън. Евреите все по-често са посочени за отговорни - по този начин считат по-нискообразованите хора в републиката: " В Дагестан имаме проблем с образованието. Той се демонстрира и в последния спор ", показва наблюдателката.  

Опасения за увеличение на вълненията няма

Денис Волков от съветския самостоятелен институт за проучване на публичното мнение център " Левада " не счита, че експанзията по отношение на евреите в Дагестан може да обхване и други райони на Русия. " Протестният капацитет сега не е огромен, въпреки тук и там да се виждат дребни митинги ", споделя той. Волков се базира на настоящите допитвания, според които две трети от съветското население въобще не се интересувато от спора в Близкия изток. " Хората в Русия са доста по-заети със личните си проблеми ", твърди той.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР