Не очакваме повишаване в цените на природния газ и парното

...
Не очакваме повишаване в цените на природния газ и парното
Коментари Харесай

Росен Христов: Не очакваме по-високи цени на природния газ и парното през зимата

Не чакаме повишение в цените на природния газ и парното през януари и февруари, разгласи в Бургас служебният министър на енергетиката Росен Христов. Прогнозите на енергийното ведомство са, че зимата ще премине без съществени ценови разтърсвания, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Нашите разбори демонстрират, че можем да разчитаме на едно стабилизиране на цените и, както виждате, към този момент обявихме цените за месец декември - те са все по този начин налични от порядъка на 145 лв.. Декември, януари и февруари са обичайно месеците с най-високи цени, тъй че аз имам вяра, че и януари, и февруари ще можем да осигурим газ в почти този диапазон, тъй че зимата да мине относително меко откъм цени на горива и газ “, сподели министър Христов.

Днес той дойде в Бургас дружно с изпълнителния шеф на " Електроенергиен систематичен оператор " ЕАД Ангелин Цачев. Заедно с кмета на Бургас Димитър Николов те инспектираха ремонтните действия по подстанция " Хоризонт ", която остави без ток Поморие и бургаския квартал „ Сарафово “ поради мощната стихия през септември т.г.

„ Трасето, което зарежда подстанция „ Хоризонт “, беше възобновено предварително. С към 15 дни по-рано сме подали напрежение и сме захранили подстанцията. Утре ще завърши възобновяване на непрекъснатата скица на работа. Инвестицията, която сме създали за възобновяване на повредата, е на стойност над 1,4 млн. лв. “, сподели Ангелин Цачев.

В Бургас министър Росен Христов разгласи още, че следва построяването на 200 бързи зарядни станции за коли в цялата страна. По думите му те ще бъдат наоколо до подстанции, сходни на инспектираната в Бургас.

„ За 15–20 минути, огромна част от батериите ще бъдат заредени в огромна степен. Общините ще търсят терени за захранващите места, които да бъдат оборудвани. С община Бургас започваме пилотно да построяваме такива станции, по самодейност на общината. По втори план е планувано построяването на зарядни станции за водород за тежкотоварен и автобусен превоз – пилотно още веднъж стартираме в Бургас по локална самодейност. Тук ще бъде и пилотната станция за зелен водород “, сподели министър Христов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР