Не обмисляме поскъпване на синята зона в столицата, съсредоточени сме

...
Не обмисляме поскъпване на синята зона в столицата, съсредоточени сме
Коментари Харесай

Синята зона няма да поскъпва, увери Фандъкова

" Не обмисляме повишаване на синята зона в столицата, съсредоточени сме в разширението ѝ ". Това съобщи в ефира на bTV кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Според Фандъкова да се вкара по-висока цена за " синя зона " в дните с нараснало замърсяване на въздуха е трудоемко. Това е повода общинският съвет да се е отказал от такива дейности.

Ограничението на придвижването в центъра на столицата, с цел да се оправи общината със замърсяването , и цялостното ограничение на транспортни средства в централната част в тези дни са измежду другите оферти за справяне с казуса.

" Всички европейски градове, които го вършат, го вършат последователно с въвеждане на пешеходните зони. Постепенно разширяваме зоните, като това ще се случва все по-често с подобряването на градския превоз ", съобщи столичният кмет.

Тя увери, че София е доста надалеч от проблемите на градове като Пекин , само че страховете са основателни. Замърсеният въздух е проблем, с който всички би трябвало да се борят , посочи Фандъкова. Столичният кмет също пътувал с градски превоз, когато замърсяването е над нормите.

Мобилно приложение се приготвя от общината. С него жители ще могат да наблюдават в действително време замърсяването. Постепенно ще се сменят печки на твърдо гориво с такива на екопелети , планува пилотен план, изясни Фандъкова.

За " зеления билет " са нужни вложения и разноски за битката за по-чист въздух.

" Заложили сме в плана за новата разпоредба и безвъзмезден градски превоз, несъмнено това е в случай , че се промени нормативната уредба на национално равнище ", изясни столичният кмет. Мерки като " зелен " и " бял " билет би трябвало да са съпроводени с рестриктивни ограничения и за колите - " единствено със тласъци не може, ще би трябвало и с ограничавания ", подчертава Йорданка Фандъкова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР