Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата по

...
Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата по
Коментари Харесай

Румен Радев: Възстановяването на държавността у нас минава през възмездието

Не можем да градим съвременна България, в случай че оставим нещата както досега, като се вихри безотговорност и безвластие. Възстановяването на държавността у нас минава през възмездието, съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Асеновград, помолен да разяснява разговора си с министър-председателя.

Не си мислете, че желая България да затъва в корупционни кавги, да бъде синоним на корупция. На това би трябвало да се постави край, само че това няма да стане с безмълвие, със прекъсване на говоренето по тези тематики, а с разнищване и пречистване, съобщи Румен Радев. Той уточни, че за справяне с проблемите са нужни разкрития, конфискация, връщане на пари. „ Виждате, че министър председателят всяка седмица събира директно подчинените му служби и способени органи и както се ровят в кофите за отпадък за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в парцелите и компаниите на политици посредством подставени лица “, уточни Румен Радев. По думите му способените институции няма да могат да стимулират своето безучастие в случай че медиите не престават да ги изпреварват с разкрития за корупция.

„ Според мен казусът на министър-председателя не е в неналичието на домашни визити у негови министри и партийци. Не е даже и във обстоятелството, че назначеният от ръководещите антикорупционен орган не хваща необяснимото благосъстояние на някои политици и даже да го правеше, той щеше да установи единствено крайната фаза на корупционния акт и дребна част от откраднатото. Истинският проблем на премиера е, че безконтролността на ръководството генерира корупция в огромни размери и това не може да се лекува с медийно осветление на прегрешилите и оставки “, уточни Румен Радев и прикани за въвеждане на транспарантен и виновен жанр на ръководство с ясни механизми за надзор, които да пресекат корупционните потоци.

Диалогът ми с изпълнителната власт е сложен и това се дължи на безконтролното ръководство и безнаказаната корупция, само че има значими тематики, по които единодушието е неотложно, съобщи президентът и като такава тематика открои привличането на стратегически вложител в региона на автомобилостроенето. Румен Радев уточни, че за задачата е имал ползотворни диалози с федералния президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер при визитата му у нас през април тази година. „ Изрично по мое гледище посетихме водещо немско дружество и то в региона на Пловдив, с цел да може посредством немските медии да стигне до необятната немска общност посланието, че нашият модел на икономическо съдействие е сполучлив и че България е надеждна и перспективна дестинация “, съобщи Румен Радев и добави, че по отношение на това преди дни е получил обнадеждаващо писмо от президента Щайнмайер. „ Всичко това е напълно в поддръжка на българското държавно управление. Ще бъда първият, който ще поздрави кабинета, когато подписа контракт със стратегически вложител “, съобщи президентът.

Възстановяването на Висшето военновъздушно учебно заведение в Долна Митрополия  не може да бъде цената на моето безмълвие, безапелационен беше Румен Радев. Той уточни, че даже и окончателно закъсняла, тази стъпка е значима и тя би трябвало да бъде подкрепяна.  „ Премиерът пое персонален ангажимент към мен за възобновяване на Висшето военновъздушно учебно заведение, който извърши в къс период, за което му благодаря “, съобщи Румен Радев. Той обаче акцентира, че сходни политики би трябвало да се водят по разбиране на самото държавно управление, а не вследствие на интервенция от страна на президента.

Всеки опит за интервенция извън в българската просветителна система, в българското семейство, интервенция за нашата история, за нашия език, за това по какъв начин да възпитаваме децата си, би трябвало да бъде пресичан уверено и безкомпромисно. Това съобщи президентът Радев в отговор на въпрос за изявлението на посланика на Турция у нас, обвързвано с „ по-ефективно проучване на турски език в България “. Румен Радев уточни, че е взел самобитно отношение по тематиката, като с наличието си през вчерашния ден е подкрепил надпреварата по правопис „ Пазим езика си “, което е по самодейността на брачната половинка на президента – Десислава Радева, и чийто край се състоя през вчерашния ден.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР