“Не може в центъра на София да има 45-метрова статуя,

...
“Не може в центъра на София да има 45-метрова статуя,
Коментари Харесай

Трайков по Дарик: Не може в центъра на София да има 45-метрова статуя, която да падне на главата на някого

“Не може в центъра на София да има 45-метрова скулптура, която да падне на главата на някого “. Това сподели в “Кой приказва ” по Дарик радио Трайчо Трайков, кмет на столичния регион “Средец ”.

Той изясни, че е чувал от специалисти, че положението на Паметника на Съветската войска е притеснително. Трайков напомни, че преди две години е направено проучване, от което е станало ясно, че “по старите цени от това време трябват половин милион лв. за подсилване единствено на външните плочи, а какво е ситуацията вътре - не е ясно ”. По думите му положението му несъмнено е по-лошо в сравнение с знаем.

Според Трайчо Трайков монументът внушава боязън и идеологическа честност. “Той има въпреки всичко естетическа стойност, само че може да бъде илюстрация на монументално изкуство, а не да е в центъра на София ”, добави Трайков.

Той напомни, че крайното решение за паметника ще се вземе от страната. Идеята е през днешния ден Столичният общински съвет да изиска от кмета на Столичната община да беседва с страната, а тя да вземе решение за преместването.

“Аз желаех от регионалния шеф да деактува паметника и той да стане общинска благосъстоятелност - би трябвало единствено да приложи Закона за общинската благосъстоятелност. Така общината ще носи отговорност. Другият вид е Министерският съвет да трансферира собствеността към общината ”, разяснява Трайков.

Според него е много евентуално да бъде признато решението от локалния парламент.


Междувременно пред Паметника на Съветската войска се събират хора, които стачкуват против демонтирането. Екипът на следи събитието.

Припомняме, че в срядаКомисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към СОС гласоподава паметникът да бъде демонтиран и изместен вМузея на социалистическото изкуство.

Срещу концепцията се оповестиха от Българска социалистическа партия с аргумента, чепаметникът не може да бъде изместен, демонтирането му би означавало да бъде опустошен, което пък би уязвило авторските права и обявиха, че ще провеждат жива верига.

Предложението за пренасяне на паметника е на Демократична България и беше импортирано в СОС преди три години, само че не беше позволено за разглеждане. Случи се едвам откакто на 24 февруари за това прикани Бойко Борисов, предизвикан от войната в Украйна.

На 6 март общински съветници от ГЕРБ внесоха нов отчет, стъпващ върху този на Демократична България, с допълнение на мястото на монумента да бъде сложена табела, на която да написа, че монументът „ Паметник на Съветската войска “ символизира непозната мощ, оповестила война на България и окупирала страната.Монументът не съставлява памет за случило се историческо събитие, съобщи пред комисията по устройство на територията и архитектура Марта Георгиева от Демократична България.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР