“Не мога да приема манипулативни твърдения или такива извадени от

...
“Не мога да приема манипулативни твърдения или такива извадени от
Коментари Харесай

Борислав Попов: Манипулативни твърдения, извадени от контекста

“Не мога да приема манипулативни изказвания или такива извадени от подтекста, с които се внушават непозволени дейности във връзка с работата на БФС с децата ”, разгласи изпълнителният шеф на Българския футболен съюз Борислав Попов във връзка обвиняванията за непозволено харчене на държавни средства, отпуснати за развиване на Детско-юношеския футбол, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Около час преди плануваната за през днешния ден конференция на БФС, в базата на централата в Бояна нахлу полиция, с цел да изземе документи, точно по отношение на въпросните обвинявания. “Провеждаме конференцията в малко непредвидена обстановка. Преди към час получихме едно определение от Софийския областен съд, с което в БФС като институция е обещано единодушие да се направи инспекция по наличност на документи, които не са разказани съответно. В тази връзка сега горе полицията взаимно с сътрудниците от БФС приготвят документите, защото към момента сме в периода и мислехме да ги изпратим на следващия ден. Така че нищо към този момент ужасно няма ”, разяснява обстановката Попов.

Той даде повече детайлности по какъв начин са изразходвани държавните средства и сподели подписаните контракти с разнообразни компании. “Прословутите контракти за тези футболни екипи – това е една стратегия за развиване на детски футбол, която се води може би повече от 15 години, т.е. тя не е нещо ново. По тази стратегия ние сключваме контракт с Министерството, получаваме брутната сума 336 хиляди лв., в която влиза и Данък добавена стойност. Избираме съответните снабдители и организираме шампионати, най-малко по два шампионата във всяка област. Участват най-малко по 10 тима с най-малко 18-20 деца. Това е една от най-хубавите действия на БФС, защото тя се отнася за всички съществуващи детски футболни клубове, освен за членовете на БФС. Всички деца от отборите-участници получават по един екип – 18 екипа за полеви футболисти и два вратарски. Спомена се, че сме облекли 25 % от всички деца на тази възраст. Вероятно, само че ние желаеме да облечем 100 % ”, сподели Попов.

Един час преди конференцията в централата на БФС в Бояна нахлу полиция.
“БФС не е задължен да организира процедури по закона за публичните поръчки, без значение от това ние организираме процедури, като събираме най-малко три предложения, въз основа на което избираме съответната оферта на основа цена-качество. Освен това търсим фирмата-доставчик да изпрати всички тези екипи във всичките 28 области на страната. Ние нямаме подобен капацитет като логистика, с цел да пренесем това количество екипи и топки по време на провеждането на шампионатите. Всички контракти са подписани по този ред и са регистрирани пред Министерството на спорта. Въз основа на този доклад ние получаваме един протокол, който споделя дали имаме да връщаме пари, което в два случая сме създали. Към момента на сключването на контракта и все още на доставката компанията е настояща. Тези хора, представляващи компаниите, за които се приказва, че са афганистанци, те са хора, които са тук и към оня миг са съществували и са представлявали компанията. В интервала 2015-17 са извършени 174 футболни шампионата, раздадени са 32 400 екипа, поръчани са 33 600 екипа, раздадени са 5400 топки на общо 1717 тима ”, добави изпълнителният шеф на БФС.

“Не мога да приема манипулативни изказвания или такива извадени от подтекста, с които се внушават непозволени дейности във връзка с работата на БФС с децата ”, посочи Попов.

“Около един милион лв. получаваме за младежкия футбол. Трябва ни хотел и добър терен, защото тези деца се събират на лагери. Избираме хотели най-малко четири звезди, децата заслужават най-хубавото. Отговорно се отнасяме към този сегмент от футбола. Те би трябвало да получат най-хубавите терени, най-хубавата храна, най-хубавите лекари. Цената, която е платена, е пазарна, ние се съобразяваме с нея. Договорът с Черноморец за използването въз основата е за отдаване чартърен на три подготвителни терена, които се употребиха от тимовете, които участваха на Евро 2015, в което участваха 16 тима. Тези тимове заслужават най-хубавото, това са националните тимове на разнообразни страни, не можем да ги пуснем да упражняват на терени, които не са с задоволително положително качество. Посоченият контракт включва наемането на терените на Черноморец, на които са извършени над 100 тренировки, като извадим Данък добавена стойност от тези 300 хиляди лв. се получава, че към 2 хиляди лв. е тренировката. Ние имаме оценка от УЕФА за това състезание ”, сподели още Попов.

От БФС акцентираха, че са получили добра оценка от УЕФА за провеждането на Европейското състезание за юноши до 17 години през 2015-та година, по отношение на което е подписан договорът за прилагане въз основата на Черноморец.

“Парите на данъкоплатеца са изхрачени умело и всичко е направено както би трябвало ”, приключи Борислав Попов.

“Да ви кажа почтено напряко съм надълбоко афектиран на това, което се случва по медиите от много време. Отправят се обвинявания, които нямат нищо ”, съобщи отговорникът по Детско-юношеския футбол в БФС Емил Костадинов.

Именно Костадинов е уредник на детските лагери, за които се твърди, че са плащани повишени цени за настаняване по хотели, част от които са свързани с хора от Изпълнителния комитет на БФС. “Искам да обясня за тези шампионати, за които аз съм директно виновен. Говори се, че 75 лв. е било скъпо и че някъде имало за 50 лв.. В тези 75 лв. не влиза единствено спане и храна, а много други неща, като здравно обслужване, тренировки, транспортиране до игрищата и други. Една медия да хвърля върху нас такава тиня, няма да стане. Ще се борим до дъно. Притеснения нямам, тъй като знам какво съм правил ”, разяснява Костадинов. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР