Не мога да коментирам тази страна на въпроса, положили сме

...
Не мога да коментирам тази страна на въпроса, положили сме
Коментари Харесай

Случайно ли служители на Nexo са дали точно по 200 000 лв. на „Да, България“ през 2021 и 2022 г.?

Не мога да разясня тази страна на въпроса, положили сме всички старания законът да е спазен, споделя водачът на партията

„ Да, България “ - част от „ Демократична България “, през вчерашния ден, които партията е получавала през последните две години. Повод е абсурдът към сдружението Nexo. След направената вътрешна инспекция измежду листата с донорите и въз основа на обществено налични данни от „ Да, България “ видели, че за 15 лица може да се открият данни, че са чиновници на Nexo. Любопитен миг обаче е, че общо дарените суми от тези лица са в размер на 199 999 лева за 2021 година и 199 993 лева за 2022 година Днес водачът на партията Христо Иванов разяснява тематиката след въпроси на кореспонденти в Народното събрание.

- Тези огромни дарения дали не Ви слагат в условия на взаимозависимост?

- Не, не ни слагат в условия на взаимозависимост. Първо, тъй като ние точно по тази причина публикувахме данните – с цел да видите, че става дума за дарения, които евентуално са 10-11% от даренията, които ние сме привлекли за интервала, в който имаше четири акции. Нека това да е ясно. И всичко това е регистрирано и е обществено и от тази гледна въобще не може да се приказва за слагане според.

- Казвате, че е популистко, само че следствието в осем американски щата и на английски служби за Nexo популистко ли е?

- Ние не разясняваме задграничните следствия. Всички органи в съответните юрисдикции си правят работата и това си е тяхна тематика. Това, което нас ни касае, е методът, по който тази фактология се употребява пропагандно тук, на български терен. Разбирам, че ви е комфортно да ги смесвате двете неща, само че явно не е едно и също.

- Ще бъде ли вреда за „ Демократична България “, в случай че се върви към нови избори и това по някакъв метод ще повлияе ли към вероятно явяване с общи листи с „ Продължаваме промяната “?

- Не, не чакам да има вреда. Очевидно, ще бъде фокус на акция това нещо. Но това, което нашите гласоподаватели ще чуят в цялото това нещо, е, че ние всичко сме заявили и сме били обществени и транспарантни. Че системата за финансиране на партиите не е съвършена. Опитвали сме се по най-хубавия метод в тази система да си осигурим посланичество, тъй като за това става дума и сме подготвени, в случай че някъде сме сбъркали да си понесем отговорността, само че действителността е, че ще видите най-после, че ние имаме най-прозрачната система за финансиране от всички партии.

- Случайно ли е, че тъкмо по 200 хиляди две години поред са получавани (като дарения от чиновници на Nexo)?

- Вижте, аз не мога да разясня тази страна на въпроса. Ние сме положили всички старания, които се изискват от закона - да се финансираме от физически лица, всички заявления да бъдат там. Сами разбирате, че в случай че се опитваме да събираме информация, да вземем за пример, къде работят въпросните донори, това опонира на законите, свързани със отбрана на информацията...

- Има подозрения, че сте се договаряли с ръководителите на Nexo...

- Съмнения може да има всевъзможни, само че не сме договаряли и това проличава също по този начин от това, че не сме правили нищо, което пък да употребява Nexo по някакъв метод и да бъде в тяхна изгода. Така че, не мога да разясня за какво те по този начин са работили и законът не изисква от нас ние да го знаем това нещо. Ние в никакви покупко-продажби, в никакви взаимни обещания не сме влизали с никой от донорите, в това число и от тази компания.

*Използвани са въпроси и на други медии

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР