Не мисля, че това са отделни акции, а МВР навлиза

...
Не мисля, че това са отделни акции, а МВР навлиза
Коментари Харесай

Емануил Йорданов: Разследващите стигат само до трафикантите на мигранти, а не до организаторите

„ Не мисля, че това са обособени акции, а Министерство на вътрешните работи навлиза в избран темп, който разрешава незаконните мигранти да бъдат арестувани и излъчени на съд. Не е ясно обаче до каква степен това прави работа, тъй като не съм чул за доста присъди за нелегално прекосяване на границата. “

Това сподели в студиото на Euronews PrimeTime юристът и някогашен вътрешен министър Емануил Йорданов.

„ Струва ми се, че в случай че има повече присъди за този вид закононарушения и те биват огласявани доста по-сериозно това би помогнало в работата “, добави той.
Обективните спънки да бъдат събрани доказателства в задоволителен размер води до практиката да се подписа съглашение сред страните в производството. Може би би трябвало по-сериозно да се проучва практиката при този тип каузи и да се ревизират текстовете в закона.
„ Ако делото се гледа по общия ред наказванията са едни, а когато се подписва съглашение наказванията са доста по-леки “, уточни Йорданов.

По неговите думи нормално проверяващите стигат единствено до изпълнителите, а не до уредниците трафика на мигранти.
Едно е да хванеш група незаконни мигранти, натоварени в транспортно средство на пътя, напълно друго е да успееш да проследиш цялата верига – от най-дребните причинители на закононарушението, през поръчители и хора, които управляват цялата активност.
Единствено увеличението на наказванията не дава никакви резултати в общия случай. Необходим е един по-прецизен разбор на цялата правосъдна процедура по този тип закононарушения, тъй като там могат да се видят проблемите “, акцентира Йорданов и уточни, че би трябвало да се вземат поучения от процесите, приключили с оправдателни присъди.

„ Трафикът на хора не е закононарушение, което се прави на територията на една страна. Разследването изисква доста по-добра съгласуваност и съдействие “, счита някогашният вътрешен министър.

„ След като има арестувани хора, явно има някаква успеваемост, само че в това време, когато тези хора са арестувани във или към София, това значи, че има други проблеми и те са на границата “, означи Йорданов.

По неговите думи казусът с присъединението на България към Шенгенското пространство е политически и хората, които се занимават с външна политика би трябвало да положат по-сериозни старания.

Целия диалог вижте във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР