Не мисля, че нашите партньори имат дълбоката нагласа да излязат

...
Не мисля, че нашите партньори имат дълбоката нагласа да излязат
Коментари Харесай

Лорер: Нито един от българските работодатели не иска “Газпром” и плащане в рубли

Не мисля, че нашите сътрудници имат дълбоката настройка да излязат от държавното управление, защото всеки един, който изложи на риск България в този миг заради персоналните си съображения, ще бъде осъден от гласоподавателите. Това съобщи министърът на нововъведенията Даниел Лорер пред Нова телевизия в коментар на опасността на вицепремиера Корнелия Нинова, че в случай че държавното управление вземе решение България да изпрати и един патрон за Украйна, Българска социалистическа партия ще напусне обединението.

Дали това е виновната политическа позиция в този миг, попита Лорер във връзка думите на Нинова и изясни, че страната ни би трябвало да подкрепи Украйна и военно-технически.

Това ли е виновната позиция, когато сме изправени пред стопански шантаж и цяла Европа се бие за своето бъдеще там, в Украйна, да слагаме идеологически съображения пред сигурността на страната. Вярвам, че надълбоко в себе си всички наши съдружни сътрудници го схващат и знаят, че би трябвало да сме дружно, тъй като страната би трябвало да бъде подкрепена да излезе от другата страна, разяснява той.

Той бил надълбоко уверен, че макар разликите по тематиката за оръжията за Украйна, обединението ще откри формула, по която да продължи да работи, тъй като това е българският интерес. Не мисля, че Българска социалистическа партия ще излезе от обединението. ние сме подготвени на всевъзможни разновидности, само че мисля, че Българска социалистическа партия доста добре осъзнават къде е националният интерес сега и в последна сметка политическата мъдрост ще надделее, добави министърът.

Според него предварителни избори не се задават. Не се налагало и обсъждане на вид за ново държавно управление в друга формула в този парламент.

По мотив рецензиите на президента Румен Радев, Лорер разяснява: В обстановка, в която България е изправена пред стопански шантаж - дейностите на Путин желаят да спрат българските заводи, да ни спрат топлото у дома. В такава обстановка ние не можем да се разделяме на леви и десни, на млади и остарели, на русофили и русофоби. Има място единствено за едно - за българи, които сме дружно и отговаряме дружно на опасността, която има за нашата страна. Това е позицията, която чакахме от президента. това е позицията, която аз желая да чуя от моя президент. Вместо това чух позиция на боязън, на разцепление, на въпроси на кого служим. Цялото българско общество очакваше доста повече от президента си в този миг.

Всеки път сме изказвали несъгласията си със протичащото се там, само че за пръв път имаме опасност от Русия към икономическата сигурност на България и по тази причина чакахме от президента да има смелостта да застане дружно с нас и с Европейски Съюз. Той беше на стопански конгрес в Испания, а не в Русия, т.е. доста добре осъзнава къде е икономическият интерес на България. Испания изпрати кораби с оръжие за Украйна, изясни още членът на управлението на " Продължаваме промяната ".

Не мисля, че ще има избори в този момент, отговори Лорер на въпрос дали в случай че изборите за президент са в този момент, от " Продължаваме промяната " щяха да поддържат още веднъж Румен Радев.

Не мисля, че ще има избори нито за президент, нито за парламент в този момент, защото извънредно значимо е сега да сме една виновна нация, която желае да премине през рецесията и да излезе от другата страна. И имам вяра, че всички политици са виновни, добави Лорер.

Министърът описа, че е разговарял с всички представители на българския бизнес, с работодателските организации. Нито един от българските работодатели не желае " Газпром ", нито заплащания в рубли, никой не желае България да нарушава глобите против Русия. Но всички желаят газ на рационални цени и при рационални условия. И защото това е общоевропейски проблем, договарянията с " Газпром " би трябвало да се случат на европейско равнище. И сега държавното управление работи за обезпечаване на доставки на газ на рационални цени, изясни той.

Според него всеки един контракт ще бъде посрещнат със същите условия от " Газпром " и ще получи същия отговор от страните от Европейски Съюз и никой няма да наруши глобите. На Европа ще й би трябвало време да се излекува от рецесията с съветския газ, само че ще се случи, добави Лорер.

Таван на цените на газа нямало да има, тъй като било непазарна мярка. Но било допустимо да бъде продължена мярката за подкрепяне с 300 лв. на мегаватчас.

На въпрос дали е допустимо да се вкара нулево Данък добавена стойност за плодове и зеленчуци, Лорер отговори с: По-скоро не.

За понижение на Данък добавена стойност на артикули от първа нужда сподели: Може би. " Основният критерии би трябвало да е дали намаляването на Данък добавена стойност ще доближи до понижаване на цената за крайния консуматор ", изясни министърът.

" Не " отговори той за таван на цените на артикули от първа нужда.

По мотив апела на премиера всеки да подари заплата за Украйна, Лорер описа, че подарява и оказва помощ през цялото време на бежанците. Премиерът прикани хората, той желае да ги подтиква да мислят за украинските бежанци, искаше да изостри съзнанието на българските жители опцията да дарят средства за каквото и да било.

Фокусът към този момент не е единствено върху украинските бежанци, които са десетки хиляди у нас към този момент, идната вълна ще е от съветски бежанци, предвижда Лорер. Той описа, че у нас към този момент има няколко стотин стопански бежанци от Русия, най-вече инженери, които схващат каква ще бъде икономическата рецесия, която се задава, и търсят да се устроят. През Турция успяхме да доведем част от тях у нас, ние би трябвало да се подготвим организационни и законодателно за посрещане на съществени бройки бежанци от Русия. Там се задава изключителна икономическа криза, която доста евентуално ще върне стопанската система им в 80-те години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР