Не мисля, че е новина, че в Държавната агенция за

...
Не мисля, че е новина, че в Държавната агенция за
Коментари Харесай

Бивш шеф на ДАБЧ: В агенцията цари малък организационен хаос

Не мисля, че е вест, че в Държавната организация за българите в чужбина царува дребен учредителен безпорядък и не се упражнява подобен надзор, който да подхожда на значимостта на активността на структурата. Това разяснява в студиото на „ Лице в лице” някогашният ръководител на ДАБЧ Ива Йорданова, откакто през днешния ден организацията беше ударена при спецакция и част от управлението й се оказа в ареста.

Тя напомни, че още преди 4 година обществено е оповестила, че над 19 000 удостоверения за български генезис са издадени непозволено, като данните са пристигнали от инспекция на инспектората на Министерски съвет.
Служебният кабинет освободи шефа на организацията за българите в чужбина Заради нарушавания на процедурите при издаването на удостоверения за български генезис,
„ Проблемите са в действителност фрапантни”, акцентира Йорданова, като обаче уточни, че преди всичко има съществени пропуски в закона, по който ДАБЧ работи. „ В организацията има трима специалисти и ръководител, които се занимават с удостоверенията, няма ясни критерии, по които тези удостоверения се издават. Удостоверението се издава на база на персоналната преценка на ръководителя на агенцията”, изясни тя.

По думите й нужният набор от документи включва акт за раждане, копие от документ за идентичност, заявление за българско съзнание и документ за българин в рода, публикуван от държавен орган, православната черква или записана в организацията организация на българи в друга страна. Йорданова акцентира, че би трябвало да има по-ясно написани критерии.
Официално: Над 20 арестувани в ДАБЧ, в това число ръководителят Очакват се обвинявания за длъжностни и документни закононарушения и корупция
Тя добави, че в процеса на приемане на поданство ангажимент имат и правосъдното министерство и ДАНС, само че ДАБЧ е основната първа стъпка и заради тази причина е с огромна значимост за националната и европейска сигурност.

„ Тя е единственото държавно звено, което е натоварено с комуникирането с българите в чужбина. Агенцията няма даже работещ профил в обществените мрежи”, означи Йорданова, която напусна поста си на и.д. шеф на ДАБЧ след скандал. Българи в чужбина се оповестиха против назначението й, като видяха връзка сред него и обстоятелството, че тя е дамата до тогавашния министър Божидар Лукарски.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР