Не кашлица, а обилно кървене от носа и устата -

...
Не кашлица, а обилно кървене от носа и устата -
Коментари Харесай

15 милиона души умират от коколицли, пандемия по-страшна и от коронавируса

 Не кашлица, а щедро кървене от носа и устата - това са признаците на опустошителната зараза, която лишава живота на близо 80 % от популацията на Южна Америка преди към 500 години. Опасната болест идва от Европа. Ацтеките я назовават коколицли - " болест ".

Епидемията е донесена в Мексико от испанските завоеватели половин хилядолетие преди COVID-19. Тя се трансформира в една от най-смъртоносните в човешката история: 15 милиона души от коренното население на Мексико и Гватемала стават нейна жертва в интервала от 1545-а до 1550-а година и от 1576-а до 1578-а. Трябва да минат няколко века, до момента в който броят на популацията се възвърне.

" Испанските завоеватели носят разнообразни заболявания на американския континент - първо едра шарка, а по-късно и други европейски болести като морбили и грип ", изяснява етноложката Антйе Гунзенхаймер от университета в Бон пред " Дойче Веле ".

Бягство към религията

Много хора от коренното население търсят избавление в религията. Мисионерските ордени дават обещание на локалните поданици, че като християни те няма да бъдат наранени от заболяванията. В резултат хората се реалокират в нови селища, в които обаче живеят по-натясно и се оказват още по-лесни жертви на заболяването.

Векове по-късно протестантски пастори в Бразилия назовават новия ковид " тактика на Сатаната " и проповядват, че вярата е най-хубавият лек против COVID-19.

Има ли място за съпоставяне с новия вирус?

Александър Хербиг е археогенетик - изследва еволюцията на човешките заболявания. Според него, общото сред коколицли и ковид не е доста: " При коколицли роля играят няколко разнообразни причинители на болестта, обиден е не целият свят, а единствено няколко района в Латинска Америка, и смъртността е доста висока ".

Когато испанците превземат Мексико, най-страшното им оръжие не са мечовете, а вирусите

Преди две години интернационален проучвателен екип, в който взе участие и Хербиг, прави сензационно изобретение и схваща какво е предизвикало мексиканската пандемия.

" При няколко индивида (от проучените остатъци на 29 жертви на коколицли) успяхме да идентифицираме генома на обвързвана с тифа салмонелна бактерия, която се назовава паратиф C ", споделя Хербиг.

Нови заболявания ще продължат да пораждат

Въпреки разликите сред Ковид-19 и паратифа, ученът открива и паралели: " И при двете болести съществува феноменът, че наранени хора без проявени признаци могат да заразят други ".

И през днешния ден тифът и по-слабите паратифни болести остават сериозна опасност, от която по данни на Световната здравна организация страдат повече от 30 милиона души годишно. Симптомите са висока температура, стомашно-чревни проблеми и дехидратация. По данни на СЗО жертвите са към 200 хиляди годишно.

Александър Хербиг счита, че човечеството ще би трябвало да продължава да се приспособява към новите причинители на болести в бъдеще. Той показва като образец възходящия брой антибиотично устойчиви бактерии: " Макар те да не са свързани с вирусни болести като настоящото, развиването им също е доста обезпокоително.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР