Не искаме вътрешни или външни врагове. Искаме да уверим, че

...
Не искаме вътрешни или външни врагове. Искаме да уверим, че
Коментари Харесай

Талибаните обявиха край на враждите и декларираха, че не искат врагове |

Не желаеме вътрешни или външни врагове. Искаме да уверим, че Афганистан към този момент не е полесражение. Ние помилвахме всички тези, които се бориха против нас. Враждите завършиха.

Това съобщи на първата конференция след завладяването на страната представителят на талибаните Забихула Муджахид. Той обаче добави, че " след 20 година битка ние еманципирахме (страната) и изгонихме чужденците " и " това е горделивост за цялата нация ".

Муджахид разгласи още, че Афганистан няма да бъде център за бизнес с опиати и развъждане на мак.

Трябваше да влезем в Кабул

" Не желаеме да виждаме безпорядък в Кабул. Планът ни беше да спрем пред портите на Кабул, с цел да може процесът на преход да завърши безпроблемно. Но за жалост предходното държавно управление беше толкоз некадърно. Техните сили за сигурност не можаха да създадат нищо, с цел да подсигуряват сигурността. Трябваше да създадем нещо. Трябваше да влезем в Кабул, с цел да подсигуряваме сигурността на жителите ", споделя Муджахид.

Правата на дамите - съгласно шериата

Говорителят увери интернационалната общественост, че никой няма да пострада и че правата на дамите ще се съблюдават, само че по разпоредбите на шериата.

" Ние имаме право да действаме съгласно нашите религиозни правила. Други страни имат разнообразни подходи, правила и разпореждания. Афганистанците имат право да имат свои лични правила и разпореждания в сходство с нашите полезности ", добави Муджахид.

По думите му талибаните се ангажират с правата на дамите " според системата на шериата " (ислямското право).

" Те ще работят един до друг с нас. Бихме желали да уверим интернационалната общественост, че няма да има дискриминация. Те (жените) ще бъдат доста дейни в нашето общество ", добави той.

Частните медии могат да продължат да бъдат свободни и самостоятелни

Говорителят на талибаните разгласи, че частните медии ще продължат да бъдат свободни.

" Бих желал да уверя медиите, че сме ангажирани с медиите в нашите културни рамки. Те могат да продължат да бъдат свободни и самостоятелни ", даде обещание Муджахид.

Никой няма да бъде осъден

На въпрос за ориста на афганистанците, работили с чужденци, Муджахид даде обещание никой да не бъде осъден. Отмъщение нямало да има за тях.

" Не желаеме младежите, които са израснали тук, да напущат. Те са нашето благосъстояние. Никой няма да почука на вратата им и да ги попита за кого са работили. Те ще бъдат в сигурност. Никой няма да бъде разпитван или преследван ", съобщи представителят на талибаните.

Работим за образуване на държавно управление

Захибула Муджахид уточни, че откакто бъде образувано държавното управление, ще бъде решено и за законите в страната.

" Нашата страна е мюсюлманска. Но когато става въпрос за опит, зрялост и визия, несъмнено, че има голяма разлика сред нас в този момент и преди 20 година Има разлика в дейностите, които ще предприемем. Това е постепенен развой ", изясни той.

Не желаеме никой да напуща

" Налице е цялостна сигурност в цялата страна. Никой никого няма да отвлича. Не желаеме никой да напуща страната. Има прошка, няма неприязън ", разгласи още представителят.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР