Не е затормозяваща процедурата, по която бежанците от Украйна могат

...
Не е затормозяваща процедурата, по която бежанците от Украйна могат
Коментари Харесай

Елисавета Белобрадова: Новият статут за временна закрила не минава през ДАБ

" Не е затормозяваща процедурата, по която бежанците от Украйна могат да получат статут за краткотрайна протекция. С него те мигновено могат да получат достъп до трудовия пазар, дава им всички здравни права, които планува Европейската директивата, и им дава опция за съвсем всички обществени услуги, които българските жители употребяват, в това число и асистиране от Бюрото по труда ".

Това съобщи пред БНР Елисавета Белобрадова, народен представител от " Демократична България ", като посочи, че цялостната информация може да бъде открита на уеб страницата на Министерски съвет - на Единния портал за хора, наранени от войната в Украйна.

Журналистката Зорница Йончева, приела в дома си майки с деца от Украйна, описа, че гостите на фамилията ѝ първо са потърсили метод да запишат децата си на уроци по български език:

" Те са извънредно амбициозни да се оправят сами, а не да чакат на някой различен. Проблемът, на който се натъкнахме като втора стъпка, е, че отивайки в Държавната организация за бежанците, те ги върнаха и ги изпратиха в паспортните служби ".

Белобрадова изясни, че ДАБ дава отговор за института на интернационална протекция на бежанците и акцентира:

" ДАБ не съумя да свърши през последните години никаква качествена работа във връзка с бежанците, пристигнали в България при статут на интернационална протекция. Новият статут за краткотрайна протекция към този момент не минава през ДАБ, а по следния път - в Министерство на вътрешните работи, където издават документ, по-късно, в случай че желаете да запишете детето си на детска градина или на учебно заведение - отивате в Районното ръководство по обучение, където незабавно вършат самостоятелен тест на детето, с цел да дефинират в кой клас и къде да бъде записано, след което отивате в РЗИ, където да му слагат всички ваксини, които му липсват, тъй като има огромни разлики във имунизационните календари на Украйна и на България. Тогава на детето му се предлага детска градина или учебно заведение, на родителите и на децата също им се оферират и цялата обществена помощ и здравно обезпечаване по тази Директива ".

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Според националната представителка проблем е зародил от неналичието на пояснение от страна на ДАБ, че двата статута за бежанците - за интернационална протекция и за краткотрайна протекция - са разнообразни, което е довело до комплициране на жителите.

" Мислим интензивно за промени в управлението на ДАБ, само че това е работа на изпълнителната власт, а не на законодателната ", посочи Елисавета Белобрадова.

В предаването " Неделя 150 " Зорница Йончева показа, че брачният партньор ѝ се е върнал тази нощ от Украйна за следващ път, като още веднъж е докарал деца и майки, бягащи от войната:

" В нашия дом са настанени три майки, те са сестри, дружно с техните общо 5 деца. На тези хора, които тази нощ Владо докара, наши другари им предоставиха дом ".

По думите на журналистката чиновниците в институциите, работещи с идващите у нас бежанци от Украйна, са доброжелателни, само че може би " нямат ясно разказани разпореждания какво би трябвало да правят ":

" Моят зов е институциите да създадат всичко належащо, с цел да стане ясно каква е процедурата за приемане на статут за краткотрайна протекция ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР