Не е ясно дали ще има промени в изплащането на

...
Не е ясно дали ще има промени в изплащането на
Коментари Харесай

Бизнесът ще продължи да плаща първите 3 дни от болничните

 Не е ясно дали ще има промени в изплащането на болничните следващата година. Това изясни общественият министър Бисер Петков след съвещание на Тристранния съвет, съобщи Нова телевизия.

Засега обаче обществените сътрудници не одобриха предлагането на партия " Воля " първите три дни да се поемат напълно от Националния застрахователен институт. В момента Националният застрахователен институт (НОИ) изплаща болничните от четвъртия ден, а първите три дни са за сметка на бизнеса.

Работодателите поддържаха концепцията страната да заплаща всичко. Синдикатите и страната обаче предизвестиха, че това би означавало още 200 милиона лв. недостиг в осигурителната система.

" Така дефинирано, предлагането ще натовари с 200 млн., по тази причина направихме различно предложение - първите три дни да не се изплаща обезщетение от никой ", сподели заместник-началникът на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов. 

" Заедно да създадем по този начин, че да подобрим контрола - другояче обществена загадка е, че работодателят подтиква в сложни времена да се употребяват болнични, само че това не е претекст да подкрепим тази самодейност ", сподели още националният секретар на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България Ася Гонева.

" Започването на заплащането от първия ден би натоварило бюджета с към 200 млн. годишно, съществуват редица други оферти, които считам, че ще бъдат разисквани, само че не мога да се наемам дали ще има смяна и каква ще бъде тя ", съобщи общественият министър Бисер Петков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР