Не е време за паника, но не е и време

...
Не е време за паника, но не е и време
Коментари Харесай

Коронавирус в България: всичко това може да се случи

Не е време за суматоха, само че не е и време за успокоения, че всичко ще си остане както е било. Разпространението на ковид в Европа е изключителна обстановка, в която в случай че желаят да запазят дълготрайно метода си на живот, хората ще би трябвало краткосрочно да го трансформират много коренно. Тази смяна има и съществени политически измерения, които засягат както националните страни, по този начин и Европейски Съюз.

В сряда СЗО разгласи ковид за пандемия. А немската канцлерка Ангела Меркел направи прогноза, че ще бъдат инфектирани към 60% от германците. Като имаме поради, че 5% от инфектираните имат потребност от интензивни болнични грижи, а смъртността е сред 2% и 4%, всеки може да направи сметка за евентуалните провали върху 500-милионното население на Европа. Най-богатата провинция на Италия - Ломбардия - показва, че даже доста развита система на опазване на здравето не може да се оправи безпроблемно с бързото разпространяване на заболяването. И китайският, и италианският опит демонстрират едно: нужни са фрапантни ограничавания на придвижването (карантина) и съществено увеличение на потенциала на здравните служби. Това са най-спешните ограничения на повърхността на събитията, които стават неизбежни за европейските страни и за света като цяло.

Къде е България?

Къде сме ние в тази обстановка? В България разпространяването на вируса е още лимитирано и към този момент „ единствено " един от случаите приключи съдбовно. Това дава вяра, че с карантинни ограничения може да бъде избегната всеобща зараза. Но за жалост това не е несъмнено даже при отговорно държание от страна на институциите и жителите. СЗО категорично акцентира, че всички страни би трябвало да подхващат карантинни ограничения за ограничение на вируса - просто тъй като това е най-ефективното средство, с което разполагаме. Що се отнася до оборудването (защитни дрехи, защитни маски, животоспасяваща обдишваща техника в другите ѝ варианти), българското опазване на здравето несъмнено има потребност от повишение на потенциала си. Идеята за общи европейски поръчки на такава техника е отлична, тъй като при закупуване на огромни бройки цената на стоката пада. България би трябвало да направи каквото може и във връзка с подготовката на лечебните заведения да поемат възможни пациенти.

Политиката на изключителната обстановка има обаче и доста скрити страни, за които би трябвало да бъдем изключително деликатни. Коронавирусът завладява публичното внимание и измества всички други вести. А още по-опасното е, че извънредността на обстановката елементарно може да се трансформира в опрощение за непотребни ограничавания на цивилен и политически свободи, както и за неоправдана държавна интервенция в персоналния и стопанския живот на хората. Показните акции на полиция и прокуратура в комерсиалния комплекс " Илиянци” са учебникарски образец за властнически по темперамент дейности, които имат доста слаба връзка с действителната заплаха от болестта. И са единствено мотив за избрани лица да влязат в новинарския поток.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР