Не е тайна, че планетата ни има сериозни проблеми. Ние

...
Не е тайна, че планетата ни има сериозни проблеми. Ние
Коментари Харесай

Ето как учените ще спасят света от унищожение

Не е загадка, че планетата ни има съществени проблеми. Ние консумираме земните запаси, нужни за една годинa, за по-малко от 8 месеца. Тенденцията е този интервал да продължава да се редуцира. Но въпреки че от време на време ни се коства, че сме изцяло безпомощни пред внезапното стопляне на климата или надигането на океаните, което може да направи Земята необитаема за хората, учените работят върху съответни хрумвания по какъв начин да спрят другите произшествия.

Ето няколко от най-впечатляващите хрумвания:

1. Изсмукване на въглеродния двуокис от въздуха и превръщането му в гориво

 Учени в Канада са конструирали устройство, което изсмуква въглеродния двуокис от въздуха и го комбинира го с водород, с цел да създаде въглеводородно гориво.

2. Използване на червеи, който да изядят пластмасовите боклуци

Учени откриха, че характерна бактерия, която живее във вътрешностите на един тип червеи, може напълно (и изцяло безопасно) да разгради пластмаса.

3. Използване на гигантска мрежа за изчистването на океаните

22-годишният Боян Слат конструира V–образен филтър, който се закрепва за морското дъно по този начин, че естествените течения на океана да съберат в него боклуците, които плават свободно.

4. Създаване на диамантени облаци

Използването на геоинженерство, с цел да се основат изкуствени облаци, е последна мярка в опита да се охлади планетата. Учени от Харвард са предложили (по прилика със серния диоксид, който вулканите изхвърлят в атмосферата) да се изпратят тонове от алуминий на прахуляк и диамантен прахуляк в атмосферата. Този спорен способ ще сътвори големи облаци прахуляк в атмосферата, които ще отразяват слънчевата светлина. По този метод те ще задържат земята студена за по-дълго време.

5. Използване на дронове за засаждане на дървета

Факт е, че горите се унищожават по-бързо, в сравнение с са способни да се въстановят. Именно заради тази причина някогашният инженер от НАСА Лорън Флечър е направила проект, съгласно който дронове могат да засаждат главно дървета от порядъка на 1 милиард годишно.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР