Не е редно да се вдигат цените на мобилните операторите.

...
Не е редно да се вдигат цените на мобилните операторите.
Коментари Харесай

Омбудсманът отново погна мобилните оператори. Ковачева е възмутена, че вдигат таксите и на хората с увреждания

Не е редно да се подвигат цените на мобилните операторите. Те са доста съществено подпомагани от страната. техните такси към страната също са понижени на половина. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева по Българска национална телевизия.  

Приета е една цена, в която страната подкрепя мобилните оператори. Те са с цел да могат да вършат вложения. Аргументите, които дават мобилните оператори са свързани със съществено подкрепяне от страната и би трябвало да имат обществена политика. В случая мобилните оператори работят за облага. Недопустимо, извънредно тъжно е безпомощното състояние, в които се намират регулаторните органи в страната. Дали има картел може да каже Комисия за защита на конкуренцията. Аз я сезирах тъй като и трите мобилни оператори покачват цените едновременно с еднакъв %. КЗП отхвърля да одобри обстоятелствата за неравноправните клаузи - едностранно се постановат от мобилните оператори към потребителите, уточни Ковачева.  

В самостоятелният контракт е клаузата за индексиране, само че потребителят не може да повлияе. В общите условия се позволява да се откажеш от контракта, когато има доста нарастване. За мен 15%  и липса на увеличение на приходите е доста нарастване. Тук въпросът е къде ще отидеш. Това е казусът с монополите - липса на конкуренция. Потребителите би трябвало да имат право на привършване на контракти, добави още омбудсманът.  

Диана Ковачева означи, че единствено един оператор не подвига цените при хора с увреждания. И прикани и останалите да създадат същото.  

Тя разяснява и признатото от Народно събрание нейно предложение за удължение на ТЕЛК-ове автоматизирано.  

Получих доста огромен брой тъжби от хора с увреждания, които не знаят по кое време ще им бъде продължен ТЕЛК- а и по кое време ще получат пенсиите си. Всички органи знаеха, че подобен законопроект ще бъде препоръчан. Не знам по какъв начин те са сюрпризирани и хората още не могат да си получат  пенсиите. Това можеше да се случи доста по-рано, с цел да няма безпорядък. Тези хора разчитат извънредно доста на инвалидните си пенсии. Когато останат без пари те не могат да се устоят. Не могат да чакат месеци наред, с цел да си получат парите. За да се възползват от удължаването би трябвало да подадат документите си най-малко три месеца преди приключването на ТЕЛК-овите решения, изясни Ковачева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР