Не е приятно да се говори след тези кадри, които

...
Не е приятно да се говори след тези кадри, които
Коментари Харесай

Жертва на полицейското насилие говори. Кой разследва казуса и кой е отговорен?

Не е прелестно да се приказва след тези фрагменти, които излязоха, само че по-добре по този начин, с цел да се види, тъй като се изговориха доста неистини, дори от някогашните вътрешни министри. Младен Маринов твърдеше, че бити протестиращи няма, а единствено бити служители на реда, Сега какво ще каже по въпроса. Това съобщи един от потърпевшите при полицейското принуждение от 10 юли 2020 година Жоро Георгиев пред.
Още по тематиката
Година след антиправителствените митинги против кабинета " Борисов " на бял свят се появиха фрагменти на бруталния побой от полицейски чиновници против протестиращи младежи. Те са снимани през нощта на 10 юли с охранителните камери на Министерския съвет. Побоят се случва зад колоните на постройката на Министерски съвет. Сред групата задържани младежи е и Жоро Георгиев.

" Бях на първа линия, скандирахме, имаше обидни думи, само че въпреки всичко за митинг, това е обикновено, те би трябвало да са готови да устоят на това, служителите на реда влязоха в тълпата без никакво предизвестие. Провокатори имаше, само че те в никакъв случай не са били задържани. Те са по-назад, хвърлят нещата и си потеглят. Отнасяме го тези на предна линия ", описа той.

Жоро добави, че чака вътрешната инспекция в Министерство на вътрешните работи да бъде по-сериозна от предната и че ще търси обезщетение за случилото се , малко по малко в съда.

" На тях това им доставяше наслаждение, което е недопустимо ", добави той.



Министерство на вътрешните работи не е укривало случаи на принуждение и няма изгода да го прави, такава бе позицията на някогашните вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски по отношение на публикуваните фрагменти.

Прокуратурата: Интензивно се работи по делото за полицейско принуждение на митингите

Следовател от Следствената работа на Софийската градска прокуратура работи по делото против четиримата чиновници на Министерство на вътрешните работи, за които от държавното обвиняване оповестиха през вчерашния ден за първи път, че се проверяват за породени телесни повреди на участници в антиправителствените митинги предходната година. От Софийската районна прокуратурата още веднъж прецизират, че по следствието се работи интензивно.

В известието от тази заран още веднъж се подчертава, че става дума за обвинени, за които има данни, че са били полицейски чиновници към дата на възможното закононарушение. Не е ясно дали те са още в системата на Министерство на вътрешните работи. Не е ясно и дали са упрекнати за принуждение точно по време на протестната демонстрация от 10 юли 2020 - тази, от която са записите показани в парламентарната комисия, която проверява данни за полицейско принуждение на митингите против Бойко Борисов и Иван Гешев.

Чрез Българска телеграфна агенция през днешния ден и основният прокурор предизвести, че негово чуване в Парламента, каквото ще желаят от " Демократична България ", би нарушило разделянето на управляващите и би уязвило независимостта на правосъдната власт.

" Съществува трайна процедура на Конституционния съд, която изключва реализирането на парламентарен надзор върху работата на съответни магистрати и по неприключили каузи " стимулира се Иван Гешев...и прибавя, че даже и да не беше по този начин, той няма по какъв начин да дава информация по съответни каузи, тъй като по закон нямам право да я знае и да разполага с нея.

Кой е виновен за насилието?

" Борисов и Гешев са виновни за това. Следващото равнище са Христо Терзийски и Младен Маринов. Христо Терзийски, който 1 година не може да отговори какво прави патрулката пред " Осемте джуджета ". Тези хора не знам по какъв начин ще имат мъжеството да влязат в Народното събрание, по какъв начин поглеждат децата си, като се приберат у дома. Ако им е останало нещо мъжко, неотложно би трябвало да изоставен Народното събрание ",. Това съобщи пред Българска национална телевизия депутатът от " Демократична България " Ивайло Мирчев разяснява тематиката с полицейското принуждение от митингите против властта в края на лятото и началото на есента на 2020 година. Очевидно е, че има две хипотези - че е имало бандити (в униформи), които са надвишили правата си или че няма такива хора, а някой е наредил. И в двата случая би трябвало да има разпускане и унищожаване, сподели Кънчо Стойчев пред bTV.

" Големият проблем е, че немалка част от служителите на реда, които гледат фрагментите с принуждение, ги приема за допустими. Вътрешните инспекции в Министерство на вътрешните работи не са ефикасен метод да се противодейства на този вид държание, който немалка част от служителите на реда намират за обикновено. Прокуратурата не е в положение, тъй като тя е в близки връзки с полицията. Да се разчита само те да проверяват служителите на реда, това е неефективно ", разяснява тази заран пред БНР Филип Гунев, специалист по въпросите на световната сигурност, зам.-министър на вътрешните работи в три държавни управления.

Според него България би трябвало да търси друга форма на надзор над полицията, защото наличното сега е незадоволително.

" Проблемът е, че през годините това е станала допустима форма... Доверието в полицията няма по какъв начин да се върне с вътрешни инспекции и с следствие на прокуратурата. Този случай може да се употребява за това да се тръгне в нова посока ", добави специалистът.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР