Не е необходимо да залагаме на скъпи вносни продукти, а

...
Не е необходимо да залагаме на скъпи вносни продукти, а
Коментари Харесай

Колко е полезно гроздето

Не е належащо да залагаме на скъпи вносни артикули, а да потърсим това, което ни дава родната природа. Експертът по хранене при спортистите Боян Бойчев дава своето мнение за изгодите от гроздето и чушката

Грозде

Едва ли някой ще отхвърли, че гроздето е един от най-полезните плодове. Пълно е с съществени хранителни субстанции, което го прави съвсем като лекарство. То е богато на въглехидрати, по-голямата част от които са захари. Незаменима част от диетата на бегачите на дълги дистанции. Защо? Гроздето съдържа най-хубавите бързи въглехидрати, които не се преработват от храносмилателните ензими, а напряко постъпват в кръвта и се усвояват оптимално. В 100 гр. се съдържат 18.1 гр. въглехидрати, от които 15.5 са захари, и 70 калории.

Гроздето е богато на витамините А, С, В1, В2, В6, фолиева киселина, както и на антиоксиданти изобщо. Съдържа доста калий, който оказва помощ за подсилване на сърцето, също по този начин мед, цинк, калций, фосфор, желязо и селен. Интересно е, че в семките се съдържат 50 пъти повече антиоксиданти, в сравнение с в самия плод. Ресвератролът, открит в ципата на гроздето и семената му, поддържат сърдечния мускул еластичен и здрав. Именно на високата централизация на ресвератрол се дължи известността на алените виновност. Това постоянно се употребява като опрощение за посягането към чашката. По-добрият вид е просто да консумирате постоянно грозде.



Чушката

Любим зарзават у нас. Все още на места от балконите може да се усети мирисът на печени чушки, припукващи ароматно в патентованото българско откритие – чушкопек. Макар че напоследък и този аромат поизчезна. Криворазбрана цивилизованост му се вика на това, европейци сме ний, ехе!.. Къде ти чушки да печем. А чушката е здравословна част от българското. Неслучайно в Русия този зарзават е прочут като „ българска чушка “. Макар че за нея, напълно неполиткоректно, би трябвало да сме признателни на Колумб, който придвижва от Америка в Европа първите семена. Да, на същия този Колумб: завоевателя, робовладелеца, килъра на локално население (по новите разбирания!), чиито монументи са подложени на опустошение.

Другото име на чушката е пипер. Има две разновидности – сладостен и пикантен. Но не бъркайте с черния пипер, който е напълно друго и от напълно други географски ширини растение. Чушките са богати на витамин А, Е, В1, В2, В6, С. Особено високо е наличието на витамин C, по което чушката бие фамозните с тази съставна част цитруси. А каква е разликата сред сладката зелена чушка и алената? Едно и също растение, само че в друг етап на зрялост. Но алените имат десетки пъти по-голямо наличие на бета каротин. В чушките се съдържат също по този начин белтъчини, калций, магнезий, фосфор, желязо, калий, ликопен, триптофан, цинк, както и биофлавоноиди, които обезпечават добра профилактика на организма против сърдечно-съдови болести. Цинкът е два пъти повече, в сравнение с в краставиците, доматите, марулята и тиквата, а той е извънредно значим за растежа и развиването на дребните деца, за имунната система и плодовитостта. Лютите сортове имат в състава си доста капсаицин и рутин, които са мощни антиоксидантни съставки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР