Не е лесно да си премиер. Нито президент. Нито канцлер.

...
Не е лесно да си премиер. Нито президент. Нито канцлер.
Коментари Харесай

Шрьодеровците и непосилната задача да служиш само на една държава

Не е елементарно да си министър председател. Нито президент. Нито канцлер. Абе, не е елементарно да си държавен водач.

Вижте единствено Обама. Снимките му отпреди и след 8-те години престой в Белия дом припомнят на фотосите на Нелсън Мандела отпреди и след… 27-те години затвор.

Неблагодарна работа е това да управляваш цяла една страна. Затова, когато държавната ти работа завърши, няма нищо по-естествено от това самичък да си се отблагодариш.

Известна част от тези неначесали се някогашни водачи може да класифицираме като „ шрьодеровци “.

Всички те страдат от амнезия – не запомнили са клетвите, които са полагали, преди да застанат отпред на страните си. И след края на обществената си власт стартират да пазят ползите на непозната страна.
Франсоа Фийон – „ Шрьодер 2.0 “
Русия има навика да назначава някогашни европейски водачи на високопоставени позиции в енергийните си компании. Най-известен измежду тях е някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер (1998 - 2005 г.), който след нескончаем престой в структурите на „ Газпром “ ще стане началник на компанията през 2022 година Друг от влиятелните „ трофейни водачи “ на Кремъл е някогашният френски министър председател Франсоа Фийон (2007 – 2012 г.).

Фийон бе един от водачите на най-изявената дясна партия във Франция – „ Републиканците “. През 2016 година той се пребори за номинацията на придвижването, което го трансформира във любимец преди президентските избори във Франция през април и май 2017 година

Ако французинът бе победил, Путин щеше да се снабди с огромен съдружник в сърцето на Европа. В предишното Фийон е твърдял, че Източна Украйна принадлежи на Русия, упорствал e да бъдат отстранени глобите след анексирането на Крим и е подлагал на критика намесата на Франция и Америка в Сирия. Той е персонален другар на Путин и обичан посетител на резиденцията му в Сочи.

В края на януари 2017 година очакванията на Фийон и Кремъл са помрачени, откакто френски вестници разкриват, че брачната половинка на кандидат-президента дълги години е била назначена като парламентарен помощник без да има доказателства, че е правила каквато и да е работа. За това пък за услугите си е получила стотици хиляди евро. Скандалът получава името „ Пенелопегейт “ (Пенелопе Фийон е името на брачната половинка на някогашния премиер). Това на процедура изважда Франсоа Фийон от конкуренцията и проправя пътя на Еманюел Макрон.

През 2020 година Фийон даже е наказан на 5 години затвор, 2 от които дейно, по обвинявания за корист с власт въз основа на разкрития по „ Пенелопегейт “. Забранено му е за 10 години да заема каквато и да е изборна служба във Франция. Присъдата е обжалвана.

Путин не не помни своя другар. В края на юни 2021 година някогашният френски министър председател бе назначен в борда на съветската петролна компания „ Зарубежнефт “. На 24 декември пък влезе в управителния съвет на най-голямото съветско нефтохимическо сдружение - " Сибур ".
Дейвид Камерън – „ потребният глупак “
„ Това е доста значим миг за британско-китайските връзки, които са в доста положително положение, има нещо като златна епоха в нашите взаимоотношения “.

Думите са от 18 октомври 2015 година и принадлежат на настоящия по това време английски министър председател Дейвид Камерън. Те са изказани по отношение на визитата на Си Цзинпин в Лондон сред 19 и 23 октомври през същата година. В отговор, китайският водач поздрави „ визионерския и стратегически избор “ на кралството да се трансформира в най-хубавия другар на Китай.

От „ златната епоха “ не е останала и диря. Решението на Англия да забрани инсталацията на съоръжение на „ Хуавей “ за 5G мрежата си, продължаващите репресии в някогашната английска колония Хонконг и присъединението на Обединеното кралство към антикитайския защитителен пакт AUKUS обрисуват тъмно бъдеще за двустранните връзки на Лондон и Пекин.

Разбира се, това не би трябвало да бъде грижа за Дейвид Камерън, който позорно си подаде оставката след шокиращия резултат на свикания от него референдум за Брекзит през юни 2016 година

Прокитайската му настройка обаче надживя политическата кариера. През декември 2017 година той застана отпред на фонд, разполагащ със 750 милиона паунда, който целеше да усъвършенства комерсиалните връзки сред Обединеното кралство и Китай. Този фонд бе част от огромния инфраструктурен план на КНР „ Един пояс, веднъж “. Последвалото геополитическото преориентиране на Англия и Китай замрази проектите на Камерън.

Въпреки че през 2019 година сред Лондон и Пекин към този момент прехвърчаха искри, по данни на „ Файненшълн таймс “ най-малко доникъде на 2021 година някогашният министър председател е правил опити да сдобри двете страни, с цел да осъществят самодейността му.

Тя е доубита през януари 2022 година, когато MI5 разгласява фотография от 2014 година, на която Камерън е сниман да приказва дружно с британско-китайската адвокатка Кристин Чин Ки Ли.

Day after MI5 warning: Picture emerges of David Cameron talking with Chinese spy Christine Lee
— City A.M. (@CityAM)

Изображението е съпроводено от предизвестие на английската спецслужба, че Ли се пробва да обезпечи „ политически пейзаж в Обединеното кралство “, който да е „ удобен “ за Китай, като притегля за идеята английски политици.

Ли, прочее, е измежду ВИП гостите при знаковото посещаване на Си Цзинпин през октомври 2015 година Малко преди Камерън да прокламира „ златната епоха “ в връзките сред Англия и Китай.

Разкритията предизвикат известният закостенял публицист Андрю Нийл да упрекна в коментар за " Дейли мейл " някогашния министър председател и други политици, че са „ пренебрегнали нарушаването на човешките права в името на бързите пари “. И да отсъди, че за премия са били превърнати в „ потребни идиоти “.
Михаил Саакашвили – жител на света
Михаил Саакашвили е една от най-поляризиращите фигури в Европа. Дълго време бе почитан на Запад поради пронатовските си позиции, рецензиите против Русия и битката против корупцията. Но постъпките му през последните 10 години провокират по-скоро неразбиране у някогашните евроатлантически сътрудници и зложелателство от страна на Кремъл.

Лидерът на „ Революцията на розите “ прекара два мандата като президент на Грузия (2004 - 2007 г.; 2008 – 2013 г.). Въпреки пагубната война с Русия от 2008 година, през вторите си четири години Саакашвили се радваше на доста добър рейтинг поради рекордно високия стопански растеж на страната. Предвестник за края на превъзходството на президента бе загубата на партията му „ Обединено национално придвижване “ на парламентарните избори през 2012 година След приключването на втория му мандат Саакашвили напусна страната.

През идващите години против него бяха заведени голям брой каузи – за корист с власт при митинги в Грузия през 2007 година, заграбване на пари и други. През 2018 година грузински съд го осъди на 6 години затвор поради прикриване на доказателства за побой против опозиционен народен представител през 2005 година

Саакашвили и последователите му до през днешния ден настояват, че всички обвинявания са политически стимулирани. Вместо да консолидира редиците на „ Обединеното национално придвижване “, водачът раздели групата на лагери, откакто настоя партията да бойкотира парламентарните избори през 2016 година Това е една от аргументите, заради които " Обединеното национално придвижване " прекара последното десетилетие в цялостна изолираност от властта.

Не може да се каже същото за Саакашвили. Политическата му кариера в Грузия на процедура бе завършила. Но това не му попречи да потърси изява на открито. През февруари 2015 година той бе признат като консултант в новия кабинет на Петро Порошенко в Украйна, което легитимира новия режим в Киев – Саакашвили приказва украински и бе известен поради поддръжката си за митингите на площад „ Майдан “.

Няколко месеца по-късно той бе назначен за губернатор на Одеска област. Ден преди да встъпи служба, на 29 май 2015 година, Саакашвили получи украинско поданство. Любопитно е, че единствено месец по-рано той разгласи, че е отхвърлил концепцията да стане вицепремиер на Украйна, тъй като за нищо на света не бил подготвен да се откаже от грузинското си поданство. На 1 юни 2015 година с обновено мнение по въпроса Саакашвили посочи, че в качеството си на губернатор на толкоз основен район ще пази ползите и на Украйна, и на Грузия.

В резултат на назначението му двустранните връзки сред Тбилиси и Киев се утежняват. На 4 декември 2015 година някогашният президент е лишен от грузинското си поданство. През ноември 2016 година Саакашвили, който до този миг е на страната на Порошенко, упреква президента, че персонално носи отговорност за високите равнища на корупция в страната, напуща поста си и афишира сформирането на украинската си партия - „ Движение на новите сили “.

Планът му да провокира избори и да влезе в Народното събрание не се увенчава с триумф, откакто при започване на 2017 година Порошенко му лишава украинското поданство. Саакашвили по това време е в Съединени американски щати. Той се връща в Украйна, само че е арестуван и след това депортиран към страната, от която е влезнал – Полша.

Новоизбраният президент Володимир Зеленски му връща украинското гржданство в края на май 2019 година Саакашвили му благодари и твърди, че няма желание наново да се впуска в политиката. Два месеца по-късно украинският жител от грузински генезис е водач в листите на „ Движение на новите сили “ на парламентарните избори. Партията му печели по-малко от половин % от общия брой гласове. Бившият държавен глава намира кей като началник на изпълнителния комитет на Националния съвет за промени в Украйна – конструкция под президента, която го поучава и създава проекти за промени в страната.

През октомври 2021 година Саакашвили поема на последното си странствуване (засега), което съставлява самобитно завръщане към корените му на протестър в Грузия. Въпреки че е наказан на 6 години затвор и против него са заведени още куп каузи, някогашният президент демонстративно прекосява границата на родината си на 1 октомври предходната година и е задържан.

В пандиза здравословното му положение се утежнява, което постанова приемането му в болница. В резултат украинските управляващи неведнъж стачкуват против отношението на Тбилиси към жителя им.

Най-устойчивият резултат от маневрите на Саакашвили през последните 10 години е вледеняването на връзките сред Украйна и Грузия. Иронията е, че една от главните цели в политическата кариера на някогашния държавен глава бе да се опълчи на въздействието на Русия в района. Чрез дейностите си той разедини двете страни, които незабавно се нуждаят от съдружници против нападателния си комшия.

Затова, видяно по отношение на Украйна, Саакашвили принадлежи към групата на „ шрьодеровците “. А за Русия е по-полезен от „ потребен глупак “.

---

* " Полезен глупак " - термин, употребен по адрес на хора, пропагандиращи дела, чиято същина не схващат изцяло. Използван е по време на Студената война, с цел да отбелязя жителите на западни страни, които симпатизират на Съветския съюз.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР