Не е като в рая, но почти. Вероятно сте чували

...
Не е като в рая, но почти. Вероятно сте чували
Коментари Харесай

20 факти за това, защо Норвегия е най-добрата и най-справедливата държава на земята!

Не е като в парадайса, само че съвсем.

Вероятно сте чували за Норвегия, страната в северна Европа с население малко над 5 милиона души. Но в никакъв случай не е късно да научите нещо ново за нея!

Тези любопитни обстоятелства за Норвегия не са необятно известни (с изключение на самите норвежци) 

1.

Обикновено на членовете на кралските фамилии се позволява да подписват брак с други лица също от кралски фамилии. Норвежкият крал Харалд сподели, че въобще няма да се ожени и ще се откаже от трона, в случай че не му бъде разрешено да се ожени за обичаната му Соня Харалдсен, дъщерята на търговеца на платове. Норвежкото държавно управление позволи брака и Соня стана кралица.

2.

В Норвегия е най-скъпото гориво в света. Литър бензин коства 1,76 евро тук – 2,5 пъти по-скъпо, в сравнение с в Съединени американски щати. Норвегия има огромни ресурси от нефт, само че страната не субсидира автомобилното гориво, а харчи пари за други цели – да вземем за пример за безплатното висше обучение за всички жители.

3.

Въпреки че сушито е измислено в Япония, сушито със сьомга е чисто норвежко откритие. През 1980 година норвежката делегация отиде в Япония, с цел да разшири експортния пазар на морските блага, където предложи японците да употребяват сьомга в сушито. Японците не привикнаха незабавно със суровата сьомга, само че с течение на времето концепцията се вкорени и популяризира по целия свят.

4.

Норвежците постоянно оставят децата да спят навън даже при температура от -5 ° С. Родителите постоянно оставят спящите бебета в количките до кафенето, до момента в който те самите пият кафе и на терасите на жилищата. Норвежците считат, че сънят на чист въздух е потребен.

5.

Норвегия е една от най-щастливите страни в света. През 2017 година Норвегия се класира преди всичко в отчета за международното благополучие и през 2018 година, на второ място.

6.

По време на петролната рецесия през 1973 година норвежкият крал Улаф отиде на ски курорт с публичен превоз и даже заплати таксата, тъй като това беше „ уикенд без коли “. Норвежкото държавно управление измисли „ уикенда без коли “, с цел да пести от гориво.

7.

От 1947 година насам от Осло, столицата на Норвегия, всяка година се изпраща коледна елха като подарък за хората от Англия в символ на самопризнание за английската помощ във Втората международна война. Коледната елха се поставя на площад Трафалгар.

8.

 

В зоопарка в Единбург живее кралският пингвин Нилс Улаф, който е почетен с купата почетен пълководец на норвежката кралска армия от самия крал на Норвегия.

9.

Норвегия няма доста извоювани олимпийски игри през лятото, само че зато има доста – през зимата. Норвежките спортисти са първенци по броя на зимните олимпийски медали (цели 329!).

10.

В Норвегия превишаването на скоростта се санкционира по-тежко от, да вземем за пример, притежанието на опиати. Това е може би единствената страна в Европа, където можете да отидете в пандиза за превишаване: за 150 км / ч дават 18 дни.

11.

От 1901 година насам в Осло се организира церемонията по награждаване с Нобелова премия.

12.

Норвегия е един от главните консуматори на кафе в света. Средно норвежецът употребява 9,9 кг кафе годишно!

13.

Едва ли е изненадващо, че ски спортът също е фиктивен от норвежеца. В края на 19-ти век Сондре Норхайм изобретява ски, които му разрешават да се обърне и да скочи с по-малък риск от рухване. Изобретението му е в основата на всички модерни ски през днешния ден.

14.

Забранено е да умираш в град Лонгйир. През последните 80 години в града не е бил заровен нито един човек, тъй като телата не се разлагат във безконечния мраз. Хеликоптерите доставят болните в други градове, където могат умерено да умрат.

15.

Известната минерална вода Voss е елементарна чешмяна вода от град Ивеланд.

16.

През 1971 година в Норвегия бяха отстранени доживотните присъди. Сега оптималният период за присъда е 21 години.

17.

В норвежките супермаркети от алкохолни питиета можете да си купите единствено бира и сайдер. Всички останали алкохолни питиета се продават единствено в профилирани магазини, наречени Vinmonopolet. В огромните градове има няколко такива магазина, в дребните – по един, а в селските региони няма такива.

18.

Неофициалното норвежко национално ядене е замразената пица Grandiosa. Норвежците обичат замразена пица толкоз доста, че изяждат към 24 милиона броя годишно!

19.

Мебелната мрежа „ ИКЕА “ назовава своите кревати, дрешници и портманта с норвежки топоними.

20.

Всеки притежател на тв приемник в Норвегия заплаща годишна такса за лиценз от 2680,56 крони ($ 318).

А вие били ли сте в Норвегия?

Източник: apetiten.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР