Не е добре да слагаме знак за равенство между финансовите

...
Не е добре да слагаме знак за равенство между финансовите
Коментари Харесай

Малина Крумова: Очакваме покачване на цената на водата на немалко места

Не е добре да слагаме знак за тъждество сред финансовите проблеми и вложенията във ВиК-сектора. Това каза  в предаването " Преди всички " по " Хоризонт " заместител - министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумова във връзка информациите, че сметките на община Сливен са запорирани сметки, поради искания за погрешно предоставени публични поръчки по така наречен първи воден цикъл на града през 2008 годинаФинансовите проблеми, които са тези в Сливен, и  нарушаванията, които са позволени преди толкоз доста време, не са присъщи само и единствено за построяването на ВиК-инфраструктура. Това са проблеми, свързани с  ръководството на голям запас, за който в оня интервал общините не постоянно имаха задоволително потенциал. Но, подобен вид проблеми, подобен вид нарушавания, които бяха присъщи за значително планове в предходния програмен интервал, в действителност отблъскват бенефициентите, с цел да вършат или да демонстрират интерес към по-големи вложения.Крумова посочи, че не всички общинските ВиК -дружества са поддръжници на концепцията за консолидация и групово кандидатстване по европроекти, защото някои се притесняват, че тя ще докара до повишаване на цените: Всъщност ние настояваме да има обединяване, по този начин наречената консолидация. Това не е самоцелно. Не търсим консолидация, просто с цел да имаме едни по-големи оператори или да има по-малко оператори. В основата на консолидацията е по този начин наречената " спестовност от мащаба ".  Това е тежка, доста огромна инфраструктура, която дълго време не е била съответно поддържана и, към сегашния миг, се нуждае от съществени вложения, както за реорганизация на съществуващата мрежа, по този начин и за по нататъшно създаване. Асоциациите към този миг са 28. Те са основани в дълготраен проект да покрият 28-те области в страната. Имаме 21 консолидирани асоциации, останалите са отчасти консолидирани - с присъединяване на няколко от общините в региона, само че не всички.Очаква се повишаване на цената на водата и в други обитаеми места, съобщи  Крумова  Повишението на цената на водата е неизбежно по простата причина, че цените, при които в този момент работят операторите, са утвърждавани 2012 година, което  ги прави абсолюто несъответстващи на актуалните стопански действителности.
При една цена, даже и три лв., когато имаме поради естественото ползване на вода, което следва да е от два до три кубика на месец, не може да се каже, че е отвратително. Говорим за шест лв., което е една кутия цигари.
Във вторник стана ясно, че следва покачване на цената на водата в Бургас, Враца и Ямбол.  До средата на ноември би трябвало да е подготвена за разискване и тактика за трансформирането на бранша в самоиздържащ се, която да включва и подкрепяне на тези семейства, които не могат да си разрешат разноските за вода. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР