Не бива за пореден път да допускаме МВР да бъде

...
Не бива за пореден път да допускаме МВР да бъде
Коментари Харесай

Калин Стоянов се съгласи с премиера - разграничи се от насилието над протестиращи и над полицаи

Не бива за следващ път да позволяваме Министерство на вътрешните работи да бъде употребявано за боксова круша и дъвка на политиците. Това съобщи пред публицисти вътрешният министър Калин Стоянов преди да бъде изслушан в Комисията по вътрешна сигурност на Народно събрание по отношение на митинга против БФС и последвалите ексцесии, съобщи БНР.

Междувременно стотици служители на реда стачкуваха пред Народното събрание с искане да спре политизирането на конфликтите сред футболни агитки и екипи на Министерство на вътрешните работи предишния четвъртък. Днес в парламентарната Комисия по въпросите на децата, фамилията, младежта и спорта изслушват и президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.

По мотив демонстрацията на служители на реда пред постройката на Народното събрание по-рано през днешния ден министърът на вътрешните работи Калин Стоянов разяснява, че се надява това да е поддръжка за Министерство на вътрешните работи като институция.

Искам да успокоя сътрудниците да работят умерено, решително, да имат вяра в себе си. За мен е горделивост и чест да бъда техен министър, сподели Стоянов.

Вътрешният министър Калин Стоянов и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев обясниха пред депутатите, че митингът, състоял се предишния четвъртък, на който се стигна до конфликти с полицията, е бил нерегламентиран, също така от управлението на вътрешното министерство допълниха, че никой от присъстващите почитатели не е носел обозначителни знаци, с които да демонстрира към кой футболен клуб принадлежи.

Ръководството на Министерство на вътрешните работи е взело тези съществени ограничения за сигурност, защото е имало информация, че част от почитателите имат желание да нахлуят на Националния стадион " Васил Левски " и да прекратят футболната среща сред тимовете на България и Унгария, който се играеше в този миг там.

Ние изрично се разграничаваме от насилието както във връзка с протестиращи жители, по този начин и във връзка с служители на реда. Професионалното управление и аз като министър сме на мнение, че с помощта на навременната интервенция на Столична дирекция на Министерство на вътрешните работи и Групово дело " Жандармерия " ние не допуснахме да има човешки жертви и доста по-тежки последствия за София, съобщи министърът по време на чуването си в парламентарната комисия.

" В продължение на няколко дни преди митинга на 16 ноември ние наблюдавахме организация в другите групи в интернет за това по какъв начин футболни групи имат намерение да се съберат на кротичък митинг в деня на футболната среща против БФС.

Започнахме връзка с кмета на Столична община, при което в деня преди митинга още веднъж изпратихме писмо, и за следващ път ги уведомихме, че следва нерегламентиран митинг, тъй като преди митинга той не беше координиран с кмета на Столична община.

В деня на митинга разбираме, че той към този момент е координиран с кмета. Практиката обратно в годините е постоянно преди да съгласува митинг, да се търси мнение на Столична дирекция на вътрешните работи.

Затова ние до последно имахме настройката за проведен нерегламентиран, а по-късно стана ясно, че е координиран, по тази причина в границите на деня преди митинга трябваше да създадем организацията ", добави Стоянов.

Той уточни, че поради типа на митинга са оценили, че това мероприятие е рисково, и затова са изкарани 1600 полицейски чиновници.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР