Не бива да вярвате, че човек ще се промени. Онзи, който

...
Не бива да вярвате, че човек ще се промени.
Онзи, който
Коментари Харесай

Как да общувате с човек, който се е държал зле с вас: 7 правила

Не бива да вярвате, че човек ще се промени.

Онзи, който се е държал подло с вас или ви е предал, при всички случай е рисков – даже и в този момент дa показва привидни поддръжка и любезност:

  • Този човек към този момент е посочил същинското си лице. Рано или късно то още веднъж ще се прояви.
  • Той/тя евентуално се е сближил още веднъж с вас, с цел да продължи да събира информация и да изчака подобаващия миг, за нанесе идващия си удар.
  • По предписание такива хора са лицемерни, подмолни и непрекъснато работят подмолно. Така че в този момент, когато са покрай вас, те могат да продължат двойната си игра зад тила ви.

В множеството случаи общуването с подобен човек в продължение на дълъг интервал от време е токсично, тъй като е напрягащо и заредено с негативни страсти. Ще се наложи да изразходвате прекалено много сила единствено и единствено с цел да можете да бъдете в региона на такава персона.

Как да поддържате връзка, да взаимодействате с човек, който към този момент е направил измама или даже същинско изменничество по отношение на вас?

Ако не можете да поддържате контакт с него, просто не го правете

Защо желаете в съседство да има змия, която може да ви ухапе всеки миг?

Защо непринудено бихте се изложили на заплаха?

Да, всичко се случва. Някои се разкайват, други минават през същинска промяна. Но това е единствено дребен % от хората. Повечето избират да живеят в нормалната си парадигма и да работят по нормалните си способи.

Безопасността и комфортът ви са от първостепенно значение.

Ако въпреки всичко сте принудени да продължите да контактувате

Например работите дружно или това е човек от близкото ви обграждане. Как да взаимодействате с тези хора, в случай че не можете да избегнете обстановки, в които би трябвало да сте в един и същи регион за известно време? Ето какви са разпоредбите:

1) Сведете до най-малко връзката

Ако можете да избегнете контакта, направете го. Общувайте единствено когато е извънредно належащо.

2) Предугадете бъдещите му дейности

Какво му е преференциално? Защо би траял да ви подяжда и атакува по този метод? Когато съумеете да си отговорите на тези въпроси, помислите по какъв метод можете да откликнете на сходно държание, че да не пострадате.

Прави ви благи очички и се пробва още веднъж да завоюва доверието ви? Внимавайте да не попаднете още веднъж в неговия капан.

3) Общувайте единствено по работа

Запазете персоналния си живот за себе си. Обсъждайте единствено тематики, свързани с работата. При това плътно, ясно, всъщност. Не се доверявайте на този човек и не живейте с илюзията, че един ден можете да се сближите.

4) Имайте цялостен надзор над обстановката

Не сваляйте гарда си, не се отдавайте на страстите си. Когато контактувате с сходен човек, задавайте си следните въпроси:

Защо съм тук?

Каква е задачата на взаимоотношението ми с него/нея тъкмо в този момент?

Мога ли да се защитя?

5) Бъдете дистанцирани

Не показвайте страсти - нито позитивни, нито негативни. Бъдете дистанцирани, безстрастни. Не казвайте на този човек нищо за персоналния си живот, за възприятията и страстите си. Не споделяйте никакви проекти. Накратко, не му давайте нови хрумвания по какъв начин да ви нарани.

6) Дръжте се огледално

В обстановки, в които не знаете по какъв начин да реагирате, да вземем за пример когато индивидът се прави на ваш другар или е прекалено фиктивен, дръжте се огледално. Рано или късно ще ви покаже същинско си лице и ще ви разкрие какво в действителност желае от вас.

7) Никога няма да е както преди

Не вярвайте, че елементарно измяната или настройката ще бъдат забравени, че индивидът ще се промени. Не се опитвайте да се убеждавате в нещо, в което в действителност не вярвате в себе си. По-добре е да се концентрирайте върху това да се предпазите от възможна щета от страна на субекта.

Източник: cluber.com.ua

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР