Не би било зле, ако аерозолните частици във въздуха имаха

...
Не би било зле, ако аерозолните частици във въздуха имаха
Коментари Харесай

Експеримент показва кои помещения са опасни

Не би било зле, в случай че аерозолните частици във въздуха имаха неприятен аромат – като цигарения пушек, да вземем за пример. Той се разнася из въздуха на стаята съвсем толкоз бързо, колкото и аерозолните частици, които човек отделя при дишане, говорене, кашляне, смях, пеене или прозяване. Само че аерозолите, които стигат до 10 микрометъра на величина, т. е те са 10 пъти по-малки от човешки косъм - не могат да бъдат забелязани, помирисани, вкусени или въобще усетени.

Човек обитава с часове в някое помещение, въпреки то от време на време да е претъпкано с сходни аерозолни частици. Това не би било проблематично, в случай че някои от тях не носеха инфекции. Защото вирусите, като да вземем за пример този на ковид, са към пъти по-малки от аерозолните частици, те полепват по тях и оттова попадат в дихателните пътища на индивида. Какво значи това – че в случай че в помещението влезе човек, който е инфектиран с вируса Sars-CoV-2,той стартира непрекъснато да пръска към себе си аерозолни частици с рисковия вирус.
От концентрацията зависи рискът
Всичко това е известно и в този момент. Учени обаче под пара изследват при каква тъкмо централизация на аерозолни частици във въздуха ситуацията за хората става рисково. Подобни изследвания в този момент бяха направени в Техническия университет в Берлин, отбелязва „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " и оповестява, че сериозната граница е достигната при централизация от към 3000 вируса във въздуха.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР