Министерството на правосъдието планира да създаде централизиран електронен портал за

...
Министерството на правосъдието планира да създаде централизиран електронен портал за
Коментари Харесай

Министерството на правосъдието създава централизиран електронен портал за медиация


 Министерство на правораздаването ще сътвори централизиран електронен портал за медиация

Министерството на правораздаването възнамерява да сътвори централизиран електронен портал за медиация. Той е част от плана „ Насърчаване потреблението на медиацията като различен прийом за решение на разногласия “, който е на стойност малко над 405 хиляди лв. и се извършва по оперативна стратегия „ Добро ръководство “ с финансовата помощ на Европейския обществен фонд.

Към момента в Министерство се поддържа Единен указател на посредниците, само че в него липсва информация по отношение на съответните им компетентности, активността им, решените посредством средствата на медиацията разногласия, както и информация за разноските, които страните биха заплатили при решение на спор посредством средствата на медиацията, изяснява Милена Първанова, шеф на Дирекция „ Международна правна протекция на детето и интернационалните осиновявания “.

Преди да се пристъпи към създаването на портала, ще се организира изчерпателен разбор на настоящото положение и положителните практики в региона на медиацията. Изводите от изследването ще залегнат в основата на платформата. Предвижда се тя да дава опция за онлайн медиация и връзка - аудио и видео, групови чатове и конгрес. Тя ще бъде с безвъзмезден обществен достъп за жители, страни, посредници, обучителни организации и правоимащи органи и ще разреши да се обменя информация сред групи от жители с разнообразни гледни точки и по разнообразни тематики на свободно избираеми езици.

Основната цел на плана е да се понижи натовареността на магистратите посредством смяна на нормативната уредба и потребление на различни форми за разрешаване на разногласия. Експертите плануват след стартирането на портала да се усили броят на извънсъдебно решените разногласия посредством медиация. Това на собствен ред ще докара до понижаване на броя на заведените правосъдни каузи и надлежно ще облекчи работата на съдилищата.

Партньор по плана е Висшият правосъден съвет, който ще провежда основаването на 5 центъра за медиация - по един за всеки апелативен регион, отбелязва шефът на дирекция „ Правна “ в администрацията на Висшия правосъден съвет Николай Найденов. Те ще дават опция за срещи сред жители и посредници за съвещания и за действително осъществяване на медиация. Местата на центровете ще бъдат избрани от Висш съдебен съвет. Изпълнението на заложените действия се чака да допринесат за цялостното възстановяване на работата на правосъдната система в България, твърдят от Министерството.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР