Биткойн изглежда тръгва към нови върхове, след месеци на срив

...
Биткойн изглежда тръгва към нови върхове, след месеци на срив
Коментари Харесай

Биткойн атакува 8000 долара, оптимистичните прогнози очакват цена над 20 000 долара



Биткойн наподобява потегля към нови върхове, след месеци на срив на цената си. Само за няколко дни, от 10 май до момента, криптовалутата усили цената си с към 2000 $, като късно вечерта в понеделник доближи равнище от 8100 $.

Според специалистите криптовалутата навлиза в интервал на така наречен бичи пазар. През 2017 година биткойн стигна до цена от 20 000 $, след което се срина и в края на 2018 година се разменяше за 3128 $ в изискванията на така наречен мечи пазар. От началото на 2019 година обаче обстановката постепенно стартира да се трансформира и виртуалните пари се стабилизираха и демонстрираха резистентен растеж. Това даде съображение на анализаторите да предвиждат, че мечият пазар е към своя край и следва повишаване. Месец май биткойн започва с цена от 5277 $, а тази седмица цената му към този момент стигна 8000.

Анализаторите съпоставят настоящето държание на биткойн с 2014 и 2015 година, когато цената му стартира да пораства след дълъг мечи пазар. Стремителният му растеж породи оптимизъм измежду вложителите и анализаторите, като очаксванията им са скоро цената на биткойн да стигне 10 000 $. Бившият капиталов банкер от Goldman Sachs и основен изпълнителен шеф на Galaxy Digital Майкъл Новограц предвижда, че цената на биткойн ще се утрои в идващите 18 месеца. Според него цената му би могла да се срине единствено, в случай че ако някой огромна критоборса бъде хакната или в случай че се вкарат рестриктивни регулации. В тази връзка той посъветва тържищата да внедрят по-надеждна сигурност за своите платформи за търговия.

Със сигурност криптоборсите са изправени пред следващо предизвикателство, обвързвано с следващия поход на биткойн към върховете. В началото на 2019 година основаната в Израел крипто-брокерска компания Coinmama претърпя сериозен пробив в базата данни, засягайки 450 000 консуматори. Борсата бе атакувана от многоплатформен хакер, който съумя да засегне 24 компании и общо 747 милиона записа – измежду тях са уеб страниците за игри, резервации за пътешестване и стрийминг. Coinmama заяви, че лист с към 450 000 имейл адреса и хеширани пароли на консуматори, които са регистрирани на тяхната платформа преди 5 август 2017, са оповестени в уеб указател в "Даркнет ".

Южнокорейската криптоборса Coinbin също претърпя сериозна загуба от 26 милиона $, откраднати от неин помощник. Става дума за операционен шеф, който се е възползвал от това да открадне стотици биткойни и това докара борсата до банкрут.

На 15 януари десетки хиляди Етериум (ETH) портфейли, хоствани от компанията Criptopia в Нова Зеландия бяха хакнати, което докара до загуби, оценени на стойност до 23 млн. $.

В края на предходната година ползвателите на канадската криптоборса QuadrigaCX алармираха, че има проблем при изваждането на средства от персоналните си сметки. От основаването й през 2013 година до момента в борсата имаше регистрирани 360 000 ползватели. През януари 2019 година тя обаче бе затворена поради гибелта на притежателя й Джералд Котън. След осъществена инспекция се оказа,че на борсата са били регистрирани към 26 000 биткойна, 11 000 Bitcoin Cash SV, 35 000 Bitcoin Gold, 200 000 Litecoin и 430 000 Ethereum. Достъп до тези средства има единствено създателят й Джералд Котън и след неговата кончина никой не съумя да извлече информацията от компютъра му и е изцяло допустимо част от криптовалутите към този момент да ги няма.

Според отчет на основаната в Ню Йорк блокчейн- компанията Chainalysis през 2018 година хакери са съумели да откраднат близо 2 милиарда $ от притежатели на криптовалути.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР