Назначенията на висши чиновници в администрация и ръководствата на големите

...
Назначенията на висши чиновници в администрация и ръководствата на големите
Коментари Харесай

Парламентът иска ревизия на назначенията last minute

Назначенията на висши служители в администрация и управленията на огромните държавни компании в последните седмици от мандата на кабинета " Борисов-3 " са следващата ябълка на раздора в 45-ото Народно заседание. Според съперниците на досегашните ръководещи с тези кадрови решения last minute от ГЕРБ и Обединени патриоти са пробвали да бетонират свои хора в изпълнителната власт, с цел да управляват значимите ведомства.

Политически лица стават висши държавни чиновници

От уеб страницата на Министерството на финансите излиза наяве, че досегашният зам.-министър на финансите Росица Велкова към този момент е шеф на дирекция " Държавни разноски ". Началникът на кабинета на министъра на финансите Надежда Петрова пък е назначена като държавен специалист в отдел “Финансово излекуване на общините”, В дирекция " Финанси на общините " новият началник ще се споделя Жени Начева, която все още е зам.-министър на опазването на здравето. По този метод политическите лица към този момент са държавни чиновници и е доста по-трудно да бъдат заменени.

Кадрил в енергетиката

Един от секторите, в които имаше най-сериозни нови назначения, е държавната енергетика, като голяма част от постовете там са с мандат за идващите пет години. Нови бордове, вписани в Търговския указател, имат " Български енергиен холдинг " (БЕХ), АЕЦ " Козлодуй " и " Минпроект ". Подадените промени са пристигнали в първия ден на новата седмица - 19 април. Освен за трите държавни сдружения, бяха оповестени състезания за държавни и самостоятелни представители и за дъщерните на БЕХ компании - НЕК, Топлоелектрическа централа " Марица " Изток 2 ", " Електроенергиен систематичен оператор ", " Булгаргаз ", " Мини Марица-изток ", Държавното дружество " Радиоактовни боклуци " (ДПРАО) и за надзора на " Булгартрансгаз “.

От импортираните заявки излиза наяве, че изцяло са окомплектовани бордовете на БЕХ, АЕЦ " Козлодуй " и " Минпроект ". За тях държавните представители към този момент бяха ясни, в този момент стават известни и самостоятелните представители, определени от АППК.

Така за БЕХ някогашният началник на енергийната комисия в 44-ото Народно заседание Валентин Николов става изпълнителен шеф на държавния мастодонт в енергетиката. Председател на съвета ще е Диян Димитров, който преди дни е освободен от борда на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", с цел да заеме новата си служба. Димитров официално е определен от самостоятелната квота. Сред останалите трима членове на съвета на шефовете е Иван Андреев, който бе началник на АЕЦ " Козлодуй " от 2016 до ноември 2018 година, а по-късно влезе и в борда на ДПРАО, чийто член бе до оповестяването на състезанията за новите управления по-рано този месец.

Третият държавен член в управлението на БЕХ е Стелиан Коев, който бе финансов шеф на " Мини Марица-изток ". Вторият самостоятелен е Александър Църноречки, който беше пиар на БЕХ по време на третия кабинет на Борисов до предходната година.

В АЕЦ " Козлодуй " изцяло предстоящо отпред остава Наско Михов. Председател на борда на нуклеарната централа става Ива Едуард Николова като самостоятелен представител, която е на 30 години. Тя е съучастник в адвокатското сдружение " Димитров и сътрудници ". Другият определен от АППК член на борда е Илия Илиев. Останалите двама държавни членове са досегашният зам.-шеф на нуклеарната централа Александър Николов и някогашният евродепутат от ГЕРБ Владимир Уручев, който към този момент е работил там като консултант на Валентин Николов, до момента в който той беше неин началник.



Валентин Николов е новият началник на Български Енергиен Холдинг

В борда на " Булгаргаз " като избор на енергийното министерство са актуалният шеф Николай Павлов, Илиян Дуков и Николай Дончев. В Надзорния съвет на " Булгартрансгаз " влизат Снежана Бобева Йовкова-Маркова, Николай Иванов Стефанов и Стефан Миленов Илиев. В Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", която е изправена пред дългови и екологични провокации да се трансформира, с цел да не бъде затворена след 2025 година, остава шефът Живко Динчев. Новите държавни членове на борда са Боян Боев, който беше началник на Комисията за енергийно и водно контролиране по времето на кабинета Орешарски, и Руслан Германов.

В " Мини Марица-изток " се резервира изцяло досегашният държавен ръб от досегашния началник Андон Андонов и членовете Николай Диков и Георги Коев, като най-вероятно конфигурацията ще се резервира. За ДПРАО също са ясни държавните хора - това са шефът от есента на 2010 година Дилян Петров и финансовият шеф Маргорита Коркинова.

Рокади по върховете в земеделските сдружения

Сменени са управленията на съвсем всички от държавните аграрни сдружения, измежду които " Зем инвест ", " Агроном инвест ", " Напоителни системи ", " Врана " ЕАД, " Агролес план ", " Рибни запаси " и " Сортови семена ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР